Първото в най-новата ни история дело за шпионаж влезе в съда. Пред Темида застава дългогодишният председател на движение "Русофили" Николай Малинов. Спецпрокуратурата внесе обвинение срещу него, че е шпионирал за чужда държава. Малинов заяви пред bTV, че няма притеснения за делото.

Разследването срещу него е от 2019 г., а твърденията на прокуратурата са, че е получил милиони евро, за да работи за промяна на ориентацията на страната - от Европа и НАТО към Кремъл, включително и като създаде партия с трайно присъствие в парламента.

И в момента Малинов е кандидат за депутат в София и във Велико Търново. Според адвокатите му обвиненията са несъстоятелни, а идеите, за които отива на съд, той е публикувал в книги и е обсъждал в пресата.

Именно това разследване сложи началото на серията дипломатически скандали между София и Москва.

Обвиненията Николай Малинов са две:

  • че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин;
  • че е разгласил държавна тайна.

Пред bTV настоящият кандидат-депутат заяви, че вярва на съда.

"Нямам от какво да се притеснявам. Винаги съм казвал, че са обидни и нелепи обвиненията в шпионаж - най-малкото, защото нямам никакъв достъп и никога не съм имал достъп до класифицирана информация", уточни Малинов.

От държавното обвинение бяха лаконични.

"Искрено се надявам, че прокуратурата си е свършила работата. Нека да оставим съда да си свърши работата. Нека да не нарушаваме правата на страните в процеса", каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Снимка: Кадър от http://kremlin.ru

Доказателствата

На два пъти прокуратурата публикува част от събраните доказателства, сред които и докладна записка на руски език. Именно в нея фигурират имената на генерал Леонид Решетников и Константин Малофеев.

"Когато човек поддържа отношения с едни хора от една държава и владее този език - не виждам нищо укоримо. А това, че г-н Малинов там отразява своите идеи, че е по-правилно България да има ориентация и към Русия - също не виждам нищо укоримо. Това дело е далечен отклик на геополитически интереси и просто в България има хора, които са заинтересовани да отчетат някакъв вид дейност", коментира адвокатът на Николай Малинов - Димитър Вълчев.

Малинов първо беше задържан, след това излезе под гаранция от 50 хил. лв., а малко след това получи орден, лично от руския президент Владимир Путин.

Съдия Андон Миталов, отменил забраната му за пътуване, получи забрана за влизане в САЩ заради сериозна корупция.

Срещу Миталов има и дисциплинарно производство, което още не е приключило и той продължава да правораздава в специализирания съд.

Доказателствата са събрани в над 50 тома, но делото е секретно. Така че няма как да разберем какви са доказателствата срещу Малинов.

Останалите дела за шпионаж все още се разследват.

Протест

От коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" протестират срещу обвинителния акт за шпионаж от прокуратурата на Николай Маринов. "Специализираната прокуратура днес официално обяви, че е внесен обвинителен акт за шпионаж в полза на чужда държава (в случая Русия) срещу Николай Малинов - председател на ПП "Възраждане на отечеството" и кандидат за народен представител от коалиция "Ляв съюз за чист и свята република".

Оценяваме действията на специализираната прокуратура по средата на предизборната кампания като целенасочено злепоставяне на политическите партии и граждански организации, които участват в и подкрепят коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република". Това заявяват в писмо до медиите от коалицията.

Ние от "Ляв съюз за чиста и свята република" възприемаме акта на специализираната прокуратура като пряка и груба намеса в предстоящите избори за народни представители и опит за сплашване на симпатизантите и избирателите на нашата коалиция; като действие, насочено срещу правата и свободите на българския народ, срещу българската Конституция, срещу българската политическа система и срещу България, посочват от коалицията.

"КП "Ляв съюз за чиста и свята република" няма да се поддаде на тази манипулативна репресия и опит за сплашване! Заставаме редом до Николай Малинов в отстояването на неговите граждански права и очакваме компетентен, обективен и справедлив съдебен процес", се посочва в изявлението.

Снимка: БТА