Лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, когото САЩ посочиха в списък със санкции по закона "Магтински" заяви, че утре има среща в Москва с външния министър на Руската Федерация Сергей Лавров.

Пред журналисти преди заседанието на Софийския градски съд по делото срещу него за шпионаж, Малинов заяви, че заминава за Русия, за да говори "с приятели" и да обсъдят какви действия да бъдат предприети, предаде БТА.

Днес Малинов отново заяви, че констатациите в доклада на САЩ не са подкрепени с факти. Всички неща са лъжи и измишльотини, посочи Малинов. Той обясни, че по време на срещите си в Русия ще потърси съвет как да процедира и ще анализира какво го очаква.

Америка не ме интересува. Аз не съм ничий шпионин, каза още Николай Малинов. Той допълни, че никога не е ходил в САЩ и не е имал планове да пътува за там.

"За Русия ще летя през Турция и се връщам в неделя. Нямам забрана да напускам страната", каза още Николай Малинов.

По думите на лидера на "Русофили", той вече търпи санкции, след като името му попадна в забранителния списък по закона "Магнитски". Блокирани са му всички банкови карти, както и някои сметки. В същото време е имало проблем с регистрацията в Централната избирателна комисия на четворна коалиция, в която участва "Русофили". Николай Малинов каза още, че в надпреварата за парламентарния вот неговата формация ще се яви в коалиция с партията на Волен Сидеров "Атака" и други две движения.

След като бе арестуван и му бе наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г., Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли, се казва в мотивите за наложените санкции по "Магнитски".

Обвинителният акт срещу Николай Малинов бе внесен в съда през юни 2021 г. Той е обвиняем за извършено от него престъпление против Републиката, а именно, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.