Изобщо не разглеждаме алтернатива на Шенген. Това, което обсъждаме, е как да си свършим по най-добрия начин както вътрешните, така и външнополитическите задачи, за да можем да убедим другите, че ние трябва да бъдем част от Шенген. Това заяви в Букурещ българският премиер Николай Денков в отговор на въпрос на БТА дали е възможно да бъде създаден мини Шенген и граничният контрол между двете съседни държави да отпадне.

На пресконференция за българските медии в румънската столица, веднага след официалната си среща с румънския премиер Марчел Чолаку, Денков каза още, че е реалистично България да се присъедини към Шенген през октомври тази година.

"Единственият проблем е, че не всичко зависи от нашите две държави. Това, което и румънското ръководство, и нашето правителство прави, е да успее да изпълни абсолютно всички изисквания, които са били поставяни по различен начин - дали към законодателството или охрана на границите, за да сме сигурни, че всяка критика оттук нататък ще бъде неоснователна", коментира българският министър-председател.

По думите му оттук нататък е необходимо България да успее да убеди Народните събрания, парламентите на Нидерландия и Австрия. "Трябва да успеем да осъществим една ефективна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, които в момента имат някакви резерви, че за тях е полезно да бъдем вътре в Шенген. Това е малко по-трудна, но възможна задача", подчерта Денков пред българските журналисти.

В отговор на въпрос премиерът добави, че това, че сме хванали мигранти в България, не е аргумент срещу нас. "Показваме, че всъщност се борим системно с това мигрантите да не преминат транзит през България и да отидат в Австрия. В края на краищата парламентът на Австрия се интересува от това колко мигранти са подали молба за убежище", заяви Денков.

Той изрази мнение, че България трябва да работи много внимателно и с Австрия, и с Нидерландия. "Не бих искал да разделям двете държави. Това, което Нидерландия винаги е поставяла като акцент, е да бъде изпълнена законодателната програма, която в момента е в Народното събрание, докато Австрия много повече се интересува какво точно става на границата, доколко успяват да минат мигрантите и до тяхната територия. Тези две задачи се допълват, така че работим и по двете", уточни българският министър-председател.

Снимка: БТА

Той информира журналистите, че се работи по нов подход, в който Румъния е основен, но не единствен партньор и който цели да удари именно мрежите на организираната престъпност, която осъществява превеждането на мигранти. "Това са хората, на които се плаща, хората, които организират транспорта", обясни Денков. По думите му част от акциите се обсъждат, планират и са на базата на информация от други държави. Работи се съвместно с Европол, с ФРОНТЕКС и с няколко държави, като Румъния, които са по източната граница. Предстои сътрудничество с Молдова.

Снимка: БТА

"Обсъждаме да разширим това сътрудничество и с Турция, но още не сме го започнали. Идеята е именно тези организатори на групи да бъдат натиснати, да бъдат разбити каналите", коментира българският премиер.

Снимка: БТА

От Букурещ Денков засегна и темата за новата военна помощ за Украйна под формата на 100 бронетранспортьора. Той обясни, че машините не са от контингента на българската армия, а са закупени през 80-те години и са в складове на Министерството на вътрешните работи.

Снимка: БТА

"Никога не са използвани, никога не са правени даже учения с тях. Те просто седят в складовете. Но от тази гледна точка те са тежест както за министерството, така и за България като цяло. При посещението на президента Зеленски стана дума за тях. Попитахме ги дали биха им били от полза, те отговориха "да", така че ги подготвяме, за да бъдат изпратени там", заяви Денков.

Снимка: БТА

В отговор на въпрос на БТА дали на днешната среща с румънската делегация в Букурещ са били коментирани конкретни срокове във връзка с фериботната линия Русе-Гюргево, българският премиер коментира, че процесът се бави, но неколкократно е бил поставен в хода на преговорите. "Това, което ясно показахме, че за нас това е висок приоритет и ние се надяваме на бързо решение", каза Денков.

Пред българските журналисти в румънската столица премиерът каза още, че София и Букурещ са се договорили в най-кратък срок да се опитат да подадат съвместно документи по един възможен европейски проект за финансиране на втори мост при Русе-Гюргево.

"Ще търсим и други възможности. Но бих казал, че за първи път от доста време имаме много ясна, категорична позиция от страна на Румъния, че иска в кратки срокове да работи по моста", заяви Николай Денков.