Абсолютно единодушно Украйна има пълна подкрепа от държавите членки от съюза. Това каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти във Вилнюс.

Премиерът обяви, че на срещата НАТО-Украйна е взето решение да се премахне т. нар. План за действие за членство на Украйна. "Тъй като те са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане", посочи Денков. "Вместо в два етапа остава само един етап за приемане", уточни той.

"Имаше решителна, доста сериозна помощ за Украйна, както икономическа, така и военна, която беше заявена като помощ за следващия период", каза още премиерът.

По думите му във Вилнюс тече представяне на декларация от групата на Г-7, която дава възможност и основа за общ рамков подход, в който на база на двустранни договори всяка от държавите да може да си сътрудничи с Украйна.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс бяха взети три важни решения по отношение на Украйна, заяви Денков.

Най-важното според него е създаването на Съвета НАТО-Украйна, "който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички други държавни ръководители". Това дава на украинския президент възможност да бъде равноправен на останалите, когато се обсъждат общи въпроси, включително да свика заседание на Северноатлантическия съвет, ако е необходимо, каза Денков.

Второто важно решение е, че отпадна нуждата Украйна да изпълни Плана за действие за членство, тъй като по думите му украинците "са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане". Така "вместо два етапа остава само един етап за приемане", посочи Денков.

"Третото решение е, че имаше решителна, доста сериозна помощ за Украйна - както икономическа, така и военна", добави той.

Вторият военен пакет за Украйна вече е в подготовка. По съдържание и обем е подобен на първия. Специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинения защо изпращаме такъв пакет, коментира премиерът.

Той подчерта, че е важно помощта да стигне навреме. "Тя е съобразена с това, от което се нуждае от Украйна. Но принципът е следният - те дават списък с това, което ги интересува. Ние гледаме какво е необходимо за нашата армия. Оставащото можем да изпратим", добави Денков.

Министър-председателят коментира и гласуваната от Европейския съвет пета резолюция с призив за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство до края на 2023-та година. В полза на решението гласуваха 526-ма, 57 гласа бяха "против" и 42 "въздържал се".

"Още след Европейския съвет казах, че трябва да си свършим работата. По доклада имаме промени в антикорупционния закон, които предстоят и са внесени в парламента. Ако те бъдат завършени до края на тази сесия или най-късно през септември, това е много силен знак, който можем да използваме, специално за Нидерландия. С Австрия трябва работим по убеждаването, че борбата с организираната престъпност по мигрантите и борбата по самата граница се водят по най-добрия възможен начин", заяви премиерът.

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да се усили до ниво бригада. Това все още не означава, че към момента ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, а именно на наша територия да има около 5000 души, не става въпрос за това. А да имаме изградена цялата логистична инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка от страна домакин, заяви пред журналисти след срещата на НАТО във Вилнюс военният министър Тодор Тагарев.

По думите му към момента не е говорено бойната група да е в пълен състав. "Към някои други съюзници може би изискванията са малко по-тежки, но и там са отложени малко във времето процесите за пълно окомплектоване на тези бойни формирования", посочи той.

Министър Тагарев посочи, че сроковете за усилването на бойната група са според сроковете на действие. "Те обаче не са публична информация. Има различни равнища на готовност. Едно от нещата, за които се говори много, е повишаване равнището на ситуационна осведоменост. За може, ако има заплаха, достатъчно време преди това да стане ясно да започне процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са предвидени за нашата територия", уточни той.

"Трябва ни време, за да оценим какво ще дадем в следващия пакет помощ за Украйна", посочи военният министър.

Необходимостта от повече инвестиции в отбранителната и технологична индустриална база отбеляза министърът на отбраната Тодор Тагарев на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Министърът посочи и важността на даването на дългосрочен сигнал към отбранителната индустрия за повишаване на производството.

"България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната", заяви министърът на отбраната.

В изказването си Тагарев посочи постигнатия напредък в прилагането на решенията от Срещата на върха в Мадрид за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал във всички оперативни домейни и срещу пълния спектър от заплахи и предизвикателства. Той отбеляза значението на новите планове като основна движеща сила за по-нататъшното развитие и подобряване на готовността на Алианса за възпиране и отбрана, когато е необходимо.

Министърът потвърди ангажираността на България да осигури своя принос със сили и способности за изпълнението им. Той посочи необходимостта от продължаване на инвестициите в иновативни решения за осигуряване на критичните военни способности, които да отразяват 360-градусовия подход по отношение на заплахите и предизвикателствата и да позволят справянето с тях във всички оперативни домейни.

По време на Срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност. Бяха взети решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление, които да гарантират изпълнението на новите регионални планове и прилагането им на практика, където и когато е необходимо. Беше приет План за действие в отбранителното производство, чиято цел е подобряване на оперативната съвместимост на боеприпасите и оборудването и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.

България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили, заяви вчера министър-председателят Николай Денков след края на първия ден на форума на НАТО в Литва.