Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира решението на САЩ да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна. Според нея министърът на отбраната е този, който трябва да отговори дали е правилно решението на Вашингтон. Тя обаче определи като притеснителна позицията на премиера по темата. По-късно Николай Денков я разясни подробно пред българските журналисти.

"Нашият министър-председател е бил може би от малцината министър-председатели на срещата във Вилнюс, който е подкрепил тяхната употреба при положение, че в далечната вече 2008 година България е част от това споразумение срещу тяхната употреба, подписано в Осло. А срещу тяхната употреба се обявиха много страни включително Испания, включително Германия, Великобритания, както и много правозащитни организации. А г-н Денков ще трябва да обясни защо той ги е подкрепил", заяви Илияна Йотова, цзитирана от БНТ и БНР.

По повод казуса с доставката и използването на касетъчни боеприпаси от страна на Украйна, премиерът отново подчерта от Вилнюс, където е на срещата на лидерите на НАТО, че България е против използването им, но Русия не е страна по договора срещу този вид муниции и вече има сведения, че ги е използвала по време на бойните действия. "В Украйна има война, едната страна ги използва, ние не подкрепяме използването на касетъчните бомби, но няма как да осъдим Украйна, че също иска да ги използва", добави Денков.

Според него рискът да се пренесе войната от Украйна към съседни натовски държави в момента се разглежда като изключително нисък. От друга страна, рискът да бъдат възпламенени Западните Балкани, се разглежда като много по-сериозен, каза той.

По повод критиките на президента и дали се разпознава сред политиците, които не защитават националния интерес по отношение на визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, премиерът Денков коментира: "Институциите трябва да си говорим като институции. Всеки трябва да си върши работата. Това, което мога да кажа, че всяко едно мое решение го вземам по съвест и то има една единствена цел и то е да осигури защита на страната от всеки един риск, който се появява около нас. Първият въпрос е защо президентът Зеленски не се е обадил на президента Радев.Това е въпросът, на който някой трябва да си отговори. Това, което знам аз, е, че когато беше поставен въпросът, че можем да направим среща в България, имаше важни причини за нея, тези два документа, които подписахме и другите срещи, аз разбира се казах, че с удоволствие ще бъда негов домакин. Тези дискусии винаги са двустранни, така,че желанието ни да направим среща, разбира се трябва да е взаимно".