Възможен водач на листата на "Продължаваме промяната" за европейските избори е бившият председател на НС Никола Минчев, обяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос дали са се отказали от неговата кандидатура за председател на НС след ротацията в полза на тази на лидера на ДСБ Атанас Атанасов.

"Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Нямам съмнение, че и двамата биха се справили чудесно с тази роля. Това, което трябва да гледаме, е какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме. Идват европейски избори. Един възможен водач на листа е Никола Минчев", каза министър-председателят.

Премиерът отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Поводът е, че вече изминаха седем месеца от управлението на настоящето редовно правителство.

За конституционните съдии

Николай Денков заяви, че ПП са се спрели на експерт за номинация за конституционен съдия, като така индиректно потвърди, че именно Атанас Атанасов ще бъде новият председател на Народното събрание от март месец нататък. Според премиера за такива постове е по-добре да се излъчват експерти.

"По-добре е това да бъдат хора с богат опит от съдебната система и да не изглеждат силно политически оцветени. Не генерал Атанасов, а лице, което идва от съдебните среди. Доколкото знам, има такъв, но нека да си мине през процедурите. Дали ГЕРБ ще издигнат теснопартиен кандидат, това си е тяхно решение", коментира премиерът.

Премиерът е уверен, че кабинетът ще изкара мандата. Той смята, че трябва да започнат да готвят управленска програма за след деветмесечния период, който първоначално договориха с ГЕРБ-СДС, до края на мандата.

Премиерът подчерта, че може би вече е добре да се подпише коалиционно споразумение, за каквото от самото начало на съвместното управление настояваха от ГЕРБ.

 "Това е въпрос на разговори между лидерите в парламента. За правителството е важно да има управленска програма. Видяхме, че можем да работим и без коалиционно споразумение, но когато става дума за други важни въпроси, може би е добре да има такова".

За ротацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Николай Денков е оптимист, че ротацията ще е успешна, а смените на министри ще са "ограничени случаи" - само там, където е необходимо. "Скачването и продължаването на орбитата, защото това е важно, когато скачвате една орбитална станция, тя да продължи в същата орбита", коментира Денков, като влезе в стилистиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов вчера заяви, че управлението и ротацията е като скачване с орбитална станция.

Не са водени разговори Асен Василев да бъде вицепремиер или премиер, потвърди Денков. "Договорката е ротацията да е между нас с Мария Габриел. Всяко отклонение от това, което сме постигнали като договореност, много силно може да създаде условия на разклащане на стабилността, която сме постигнали. Нека да скачим кораба с орбиталната станция, тогава ще мислим дали да тръгваме по друга траектория", каза Николай Денков.

Все пак той коментира, че не е против Асен Василев да стане вицепремиер при ротацията с ГЕРБ.

"В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега го предлагат. Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията.", добави Денков.

Според премиера министерските смени трябва да са минимални, за да не се попречи на изпълнението на деветмесечната управленска програма.

"Не мисля, че трябва да давам съвети на Мария Габриел по този начин, но това, което е важно - да се търси максимална приемственост. Ако тепърва вкарваме нови лица, това означава нов човек, който тепърва трябва да опознае задачите. За мен смените на министри трябва да бъдат много ограничени", каза Николай Денков. "Първият етап от преговорите за смените на министри е между нас с Мария Габриел. Когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери", обясни той механизма.

"Важно е всеки министър да бъде оценявам според работата, която е свършил. Събрал съм информация и имам представа кой и как се справя. Ще я споделя в следващите дни с Мария Габриел, а ако трябва и с политическите лидери. Това, което е договорено още при състава на правителството е, че министри ще се сменят, само ако имаме съгласие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за следващите 9 месеца. Първият етап от преговорите е между нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери, защото това трябва да се гласува и в пленарната зала", каза Денков.

Премиерът отрече опцията ДПС да участва в обсъждането на ратоцията и при министерския състав.

"След разговори с ПГ на ДПС ще се реши дали ще разчитаме на тяхната подкрепа, но няма да правим компромиси. Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях", категоричен е Денков.

В отговор на въпроса кой е химичният елемент, който използва в отстояване на принципите си в ролята си не на химик, а на министър-председател, каза, че предпочита сплавите.

"Винаги, когато се е налагало да ръководя катедра, министерство, правителство, това е сплавите. Това е да вземете различни метали, комбинирате ги и получавате нещо, което е много по-добро. Едно управление трябва по най-подходящия начин да събира качествата на министрите, за да прави екип", направи сравнението премиерът.

За Шенген

"Реалистично е да търсим дата за приемане в края на тази или началото на следващата година", каза премиерът за влизането на България в Шенген и през сухопътните граници. Денков нарече "измислица" твърдението на опозицията и на различни анализатори, че след споразумението с Австрия сме поели ангажимент да приемем всички мигранти, които са на нейна територия, но са били регистрирани у нас.

"Това е измислица, която беше много активно лансирана от различни партии и лица, защото искат да уплашат българските граждани", каза Денков.

"И в момента ние спазваме Дъблинското споразумение. Нямаме договорки за допълнителни ангажименти. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да охраняваме по-добре границите", каза премиерът и напомни, че през тази година Австрия ни е върнала 113 бежанци. "Тази година да са 200. Това са измислици", прогнозира той колко мигранти да очакваме оттам през 2024 г.

По думите му приемането в Шенген е постижение на кабинета "Денков" и на последните 7 месеца работа. "Президентът трябва ясно да каже на българския народ е, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство. И това е постижение на последните 7 месеца. Така че критиките му са некоректни", коментира той забележките на Румен Радев към правителството.

С приемането ни по въздух пък, по думите му, хората ще пестят от опашки по летищата поне 20-30 минути, а освен това ще бъде насърчен туризмът сред гражданите на шенгенски държави.

За президентската атака срещу промените в Конституцията

"Това, че Радев представя пред КС промените в Конституцията, не е лошо. Той не атакува правосъдната система, а ограничаването на неговите права по отношение на назначаването на служебни кабинети. Причината е, че промените са направени така, че да се избегне еднолично управление на президента. Неприемлив е езикът, който държавният глава използва. Държи се като опозиционен лидер. Да направи партия и да спечели избори, ако иска да говори така. Всичко друго не съответства на позицията му", смята премиерът.

За дезинформацията и руската пропаганда

Правителството обмисля да сформира специален орган, който да контролира дезинформацията, обяви министър-председателят.

"Имаме решение да създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Въпросът дали да има специален закон, се обсъжда - или отделен, или да бъдат допълнени в закона текстовете, свързани с националната сигурност, защото дезинформацията заплашва хората", коментира Николай Денков. На опозицията основното занимание е "да плашат хората". Журналистите, ако искат да бъдат уважавани от хората, да проверяват информацията, препоръча той, като добави, че трябва да прекъсват събеседника, когато се изказва невярна информация. Подчерта, че трябва и съответните регулаторни органи за медиите да се задействат.

За ГМО

Премиерът гарантира, че на европейско ниво не се променят правилата за ГМО, остават ограничени, но кабинетът ще гласува в ЕС отново с "въздържал се", защото такова е желанието на гражданите. 

За еврозоната

"Единственото, което ни спира в момента, е по-високата инфлация. Тръгваме от по-ниски доходи. Срещнах се с президента на ЕЦБ и тя каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С финансовия министър обсъждаме какви още мерки можем да предприемем за намаляването ѝ. Част от нея идва от по-високите доходи за последните години, но е и заради наваксването и по-високия растеж на БВП - близо 2%", обясни Денков.

За договора с "Боташ"

"Има проблем с договора с "Боташ". Няма разследване, бяха изискани документи, за да се провери дали не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратна връзка от ЕК. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти", разкри премиерът.

От встъпването си в длъжност насам министър-председателят отговаря традиционно всеки месец на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук.