Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че партньорите в управлението сядат заедно на масата в четвъртък в 8.30 часа за разговори по бъдещата ротация, за попълването на регулаторите и за избора на конституционните съдии. Борисов уточни, че за срещата чакат само Кирил Петков да се завърне, тъй като съпредседателят на ПП прекара празниците в Канада.

"Преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие да си ходи", каза Борисов в Търговище, където посети нова детска градина. По думите му ще бъде взета предвид само оценката за работата му.

Борисов не коментира дали Атанас Атанасов от ДСБ ще бъде новият председател на Народното събрание след ротацията, но гарантира, че когото посочат от ПП-ДБ, ще имат сигурни 69 гласа от ГЕРБ-СДС. Същото се отнася и за Мария Габриел, добави Борисов, който очаква същата подкрепа и от другата страна. "От мен няма да чуете нищо преди да говоря с Петков и Христо, и другите колеги", уточни той.

"Имаме няколко седмици да работим много прецизно, впоследствие се оказва че и други партии са имали министри, на здравеопазването се оказа, че е на ДБ", коментира Борисов по адрес на Христо Хинков. 

Сравни ротацията с излитане в Космоса и скачване с орбитална станция.

"Тази ротация, това е като скачване с орбитална станция - никога не е правено, сложно е, но пък единствено възможното в момента в България, за да има действително устойчивост и да напредваме с бързи стъпки. Тръгвайки отникъде, в момента ние имаме огромна свършена работа. Практиката показва, че всяко прибързано изказване носи пасиви", коментира Борисов за предстоящото предаване на щафетата.

Лидерът на ГЕРБ обобщи, че за 9 месеца кабинетът и съвместното управление на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС и ДПС са постигнали успехи. 

"Тази некоалиция я има, за да могат общините да се движат напред. Действително се направиха много добри неща, включително и Шенген. През тези 9 месеца се научихме на коалиционна култура. Спомнете си как направихме правителство. Моето предложение дори беше да има ротация на един, на три месеца. Когато четох какво сме записали в споразумението, с ПП всичко сме изпълнили - ПВУ, конституционните реформи, съдебната реформа, Шенген.Моите предложения бяха за три месеца да направим правителството, а всъщност, ние всичко, което сме записали в споразумението по законите, сме го изпълнили", изреди той изпълнената законодателна програма, която договориха партиите зад кабинета.

"С една дума, сега всичко ни е в ръцете, а МВР работи много добре с граничните, както и митниците, за да отидем по-бързо за сухопътните граници", коментира Шенген Борисов.

Той твърдо се обяви против бойкот на австрийския бизнес у нас, като изреди търговски вериги, бензиностанции и други. Коментарът му бе по повод апела на председателя на АИКБ Васил Велев за бойкот

"Сутринта слушах колегата Велев да се бойкотира австрийският бизнес в България, още от митниците и проверките на камионите, да си го изкараме върху австрийския бизнес - аз много го уважавам, но според мен е грешка. Австрийският бизнес в България работиха активно с нас за приемането на България в Шенген и сега биха могли да бъдат още по-голям мотор", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов предложи нашият бизнес да направи кръгла маса с австрийския у нас и да изпратят съвместна делегация в Австрия на високо равнище, за да лобират да ни пуснат по-бързо и през сухопътните граници.

"Незабавно да направят кръгла маса и да поканят австрийския бизнес и заедно да се обърнат към канцлера, че това е в ущърб и на тях. Аз винаги съм мразел бойкотите, на инат правените неща, а те имат огромен бизнес в България", добави Борисов.  "Спокойно може да отиде една делегация при канцлера в Австрия, а не да ги мъчим ние тук. Недопустимо е дори да го мислят за едно европейско семейство", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Борисов се оплака от дупките по пътя до Търговище. "И като знам, че хората псуват сглобката, като се прибера, ще се обадя на Цеков бързо да започне, където има опасни дупки по основните пътища. С повече воля, ще има успех. Местната партийна организация бяха много недоволни /б.а. - от сглобката/, но сега виждат, че е било добро за България", добави Бойко Борисов.

 

Борисов посети новата сграда на Детска градина №5 заедно с кмета на града д-р Дарин Димитров. Част от средствата, в размер на 2 млн. лв., са осигурени от държавата, по програма на Министерството на образованието и науката.

"Важно е да поддържаме диалога между общините, парламента и правителството, защото той е жизнено важен за всички кметове и за всички местни администрации. А този диалог бе възстановен след сформирането на кабинета Денков-Габриел след близо две години безвремие и служебни правителства.

Благодарение на т. нар. "сглобка" тази година навреме бе приет и Законът за държавния бюджет, в който са включени всички пет проекта, които бяхме заявили за финансиране. Това са проектите за ремонт на Земеделската банка, втората клетка на депото за битови отпадъци, изграждането на водопровод за село Овчарово, ремонт на зоната на общинските пазари и обновяване на спортна зала "Иван Ангелов"", коментира в профила си във Фейсбук кметът на Търговище.