Преговорите за кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на финалната права. Съставът ще бъде оповестен, след като се произнесат националните ръководства на партиите, които трябва да одобрят министерските кандидатури тази вечер. Изтекоха и няколко имена на министри, които са различни от първоначалния списък на проектокабинета "Денков", излъчен от ПП. Асен Василев ще бъде финансов министър в кабинета, гласи неофициална и непотвърдена информация на Нова телевизия, изтекла по време на преговорния процес.

Бившата депутатка от СДС и шеф на парламентарната група на сините по времето на Иван Костов - Екатерина Михайлова, пък е обсъждана за министър на правосъдието. Тя е получила покана от Николай Денков, но впоследствие е отказала. 

Шефът на ГДБОП Калин Стоянов е спряган за вътрешен министър - той беше назначен начело на антимафиотите по времето на Бойко Рашков като служебен министър. Сред изтеклите от преговорите имена е и това на Мартин Захариев, който е бил обсъждан за поста на министър на културата. Бившият рали пилот Димитър Илиев е обсъжданата кандидатура за министър на спорта. 

Мария Габриел, която трябва да бъде вицепремиер, по първоначалната договорка за ротацията, вероятно ще поеме и външната политика. 

Може би ще има още една-две фигури от ГЕРБ-СДС, но като експерти, каза по Нова телевизия лидерът на сините Румен Христов, като потвърди, че Асен Василев остава номинацията за финансов министър.

Близо пет часа продължиха преговорите в парламента за състава на правителството. В срещата участваха номинираните за премиери на ротационен принцип Мария Габриел и Николай Денков и преговорните екипи на двете формации.

Тя се проведе в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков. ГЕРБ бяха представени от Томислав Дончев, а от страна на ПП участват Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев. Преговорите бяха прекъснати за час - между 13:00 и 14:00, за да се проведат консултации във вътрешнопартиен формат, информира БНР.

Обсъждан беше персоналният състав на бъдещия кабинет. В основата са вече обявените от ПП-ДБ имена, но има промени в няколко ведомства. Преди пленарното заседание Николай Денков призна, че се обсъждат и предложения на Мария Габриел, която също трябва да одобри окончателния състав, преди да бъде обявен. Очаква се това да се случи до края на седмицата, а в понеделник Денков да върне папката с изпълнения мандат на президента Румен Радев, който вече го призова да е празна.

По думите на номинирания за премиер от ПП-ДБ има напредък в синхронизирането на позициите, но той е категоричен, че няма да обсъжда пред медиите състав, "докато всичко не бъде договорено".

"Има напредък, изчакайте още малко", каза пред журналисти в парламента Николай Денков около 16.00 часа следобед, когато преговорите още течаха. 

"Докато не свърши целият процес, нищо не е приключило", обобщи Денков. "Имайте още малко търпение, напредваме", посочи той. Денков не отговори кога ще бъде върната папката на президента Радев и кога ще бъде представен съставът на проектокабинета. Крайният срок е 17.00 часа в понеделник.

Представителите на формациите си тръгнаха след пет часа преговори, но с уговорката, че договорката за правителство и неговият състав ще бъдат обсъдени и одобрени тази вечер от националните органи на партиите в коалициите и чак след това оповестени пред медиите. Постигната е договореност за някои от министерствата, като в по-голямата си част проектосъставът на кабинета се запазва във вида, в който беше представен още преди получаване на първия мандат.

Обсъждат се различни имена и кое е най-подходящото за дадена позиция. В тази връзка "информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, не е вярна, няма такова нещо. Търсим човек, който да е експерт, специалист, не политическо лице, доказало се в работата си", заяви още Николай Денков по-рано днес.

Той потвърди обаче, че ГЕРБ са представили свои кандидатури за министри. "Обсъждаме с Мария Габриел. Това са кандидатури, които тя слага на масата. Това, което се пише, че ще бъде 50 на 50 са някакви дизайни, които не съответстват на истината", допълни той.

Също в кулоарите по-рано днес Бойко Борисов отрече ГЕРБ да предлагат имена за министри и обяви, че в правителството няма да има експерти, а само политически лица от ПП. ГЕРБ и ДБ няма да имат свои министри.

"Партията на промяната искат сами да си носят отговорност, включително с политически лица. Ние с "Да, България" отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право. Хубаво е да предложат и другите партии, много е тежко времето, има да се вземат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия..., но те имат високо самочувствие", коментира Борисов.

Лидерите на ДБ запазиха мълчание за състава и структурата на евентуален бъдещ кабинет.

БСП отново заяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На този етап покана за преговори в търсене на подкрепа за правителство с втория мандат не е отправяна към БСП, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Не го подкрепят още от "Възраждане", ДПС и ИТН. От партията на Костадин Костадинов заплашиха с "контрапреврат" и протести пред парламента и нахлуване в него. Предупреждение за граждански бунтове отправи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Междувременно президентът Румен Радев заяви, че "целувката между Борисов и Петков няма да роди друго освен отвращение" и "пълзяща диктатура".