Обсъждани са кандидатури с ГЕРБ-СДС, но твърдението за дизайн "50 на 50" в проектокабинета "Денков" не отговаря на истината. Не е вярно и, че МВР ще бъде на ГЕРБ - това каза пред журналисти в парламента кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" за премиер Николай Денков. 

Преговорите, които вчера бяха размразени, продължават днес. По думите на Денков има напредък, но той е категоричен, че няма да обсъжда пред медиите състав, "докато всичко не бъде догорено". 

Обсъждат се различни имена и кое е най-подходящото за дадена позиция. В тази връзка "информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, не е вярна, няма такова нещо. Търсим човек, който да е експерт, специалист, не политическо лице, доказало се в работата си", заяви още Денков. 

Той потвърди обаче, че ГЕРБ са представили свои кандидатури за министри. "Обсъждаме с Мария Габриел. Това са кандидатури, които тя слага на масата. Това, което се пише, че ще бъде 50 на 50 са някакви дизайни, които не съответстват на истината", допълни той. 

Попитан дали Асен Василев е спорна фигура в преговорите, Николай Денков каза, че зависи от гледната точка. От гледна точка на бюджета по-добър от него като експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам, заяви Денков. Няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат, напротив, бюджетът отново ще бъде нормален тази година, коментира номинираният за премиер.

Той посочи, че предстои подготовката и на бюджета за тази година, който е много закъснял, и на бюджета за следващата. Спорно е това, което каза за администрацията, коментира още Денков по адрес на Асен Василев. Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон, заяви той.

"Няколко пъти вече се повтаря от най-високо ниво една лъжа, че ще има и са били обсъждания съкращения, замени на директори на училища и на учители. Искам ясно да кажа и всички да го чуят, че това нещо не е вярно. И искам да успокоя системата, че това е просто някаква лъжа, която се разпространява от различни хора", заяви още Николай Денков.

 

"Подкрепа на ДПС търсим по отношение на конституционната реформа, защото там е необходимо мнозинство от две трети. Също така ще имаме разговори, свързани с регулаторите. За момента не сме говорили с тях по отношение на кабинета", каза още номинираният за премиер. Нека да имаме кабинет от министри и тогава ще обсъждаме с другите, допълни той.