Сомалийски бежанец, каталунски сепаратист в ареста и бивш финансов министър на Гърция в Берлин са сред по-необичайните кандидати за евродепутати на вота тази седмица, коментира АФП, цитирана от БНР.

Германската Немезида в Берлин

В разгара на гръцката криза през 2015 г. финансовият министър Янис Варуфакис беше враг №1 на твърдолинейния си германски колега Волфганг Шойбле, който искаше драстични икономии срещу помощ за Атина.

Четири години по-късно иконоборецът икономист е кандидат за Европарламента в Берлин от Демокрация в Европа - германска политическа партия, която е част от ДиЕМ25 - антисистемното движение, на което Варуфакис даде рамо в началото на 2016 г. Той води "невидима" кампания с малко публични събития.

Янис Варуфакис

Снимка: Getty Image

Още един Мусолини

Кайо Джулио Чезаре Мусолини е вторият наследник на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини, който се кандидатира за ЕП след Алесандра, която бе евродепутат след 2014 г.

Кайо Джулио Чезаре Мусолини

Снимка: Twitter Caio G.C. Mussolini

Правнук на бившия италианския ръководител, бившият подводничар е кандидат на малката крайнодясна партия "Братя на Италия", която може да не прехвърли бариерата от 4%, за да спечели място в ЕП.

Сомалийски бежанец, британец и зелен

Роденият в Сомалия Маджид Маджид (28 г.) се мести на Острова като дете и израства в беден квартал на северния град Шефилд.

Маджид Маджид

Снимка: Twitter MagicMagid

Със своя ярък стил той се опитва да стигне до младите гласоподаватели с помощта на социалните медии. "Меджик Маджид" стана известен като кмет на Шефилд.

Сега като кандидат на Зелените за ЕП казва, че иска да бъде гласът на младите хора и бежанците, но шансовете да бъде избран са малки.

Каталунски сепаратист зад решетките

Бившият вицепрезидент на Каталуня Ориол Жункерас, който е в ареста в Испания, е лидер на обединение на европейски регионалистки партии и техен кандидат за шеф на Еврокомисията.

Бившият вицепрезидент на Каталуня Ориол Жункерас

Снимка: Getty Image

Той успя да се кандидатира, тъй като още не е произнесена присъдата му. Бивш университетски професор, евродепутат от 2009 до 2011 г., е заплашен от 25 г. затвор заради ролята си в опита за независимост на Каталуня.

Полски транссексуален кандидат

Анна Гродзка стана първи транссексуален депутат в католическа Полша през 2011 г. Гродзка направи неуспешен опит в президентските избори през 2015 г., а сега кандидат за ЕП на лявата партия "Заедно". Тя няма депутати в полския парламент и проучванията сочат, че усилията на Гродзка ще са напразни.

Анна Гродзка стана първи транссексуален депутат в католическа Полша през 2011 г.

Снимка: IStockphoto