Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес проведе среща с изпълнителния директор на "Юлен" АД Мая Христоскова във връзка с концесионния договор на дружеството за "Ски зона с център Банско". Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

На 5 декември правителството възложи на министъра да проведе преговори с "Юлен" за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин", община Банско - така че да се спази действащото законодателство.

Правителството възложи на Димов при провеждане на преговорите да се съобрази с предложенията на главния прокурор, представени с писмо до министър-председателя.

Какво предложи Цацаров на Борисов още през юни >>

Според главния прокурор фирмата "Юлен" ползва две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор от 2001 година. Той смята някой трябва да понесе отговорност, защото интересът на държавата не е защитен. В интервю в "Шоуто на Слави" по bTV Сотир Цацаров изтъкна, че държавното обвинение вече е дало мнението си по казуса с установените нарушения на концесионния договор и ще вземе случая в свои ръце, ако компетентните институции не реагират.

Миналата седмица Нено Димов предположи, че "сигурно ще се преговаря сериозно, защото това е договор между две страни и те трябва да стигнат до приемливи решения". Тогава министърът прогнозира, че преговорите ще са тежки.