МОСВ ще предложи на Министерския съвет да упълномощи министъра на околната среда и водите Нено Димов да преговаря с дружеството, концесионер на ски зона Банско - "Юлен" за увеличаване на концесионното възнаграждение и въвеждане в договора на други задължения за концесионера. Това каза министър Нено Димов на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда по повод вчерашно интервю на главния прокурор Сотир Цацаров.

В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева и ще се търси възможност то да се увеличи съществено, отбеляза министърът.

Преразглеждането на възнаграждението е резултат от действия по препоръки на главния прокурор по законността и целесъобразността на концесионния договор за ски зона Банско направени през юни месец тази година.

Предложението за упълномощаване на министъра на околната среда да води преговори с "Юлен" в момента е в процедура на междуведомствено съгласуване и ще бъде внесено в Министерския съвет следващата или по-следващата сряда, коментира Димов. Веднага след това концесионерът ще бъде поканен на среща в МОСВ.

Министърът отбеляза, че проблемът с площта на концесията е по-сериозен, защото в самия концесионен договор, подписан през декември 2001 г. от министър Долорес Арсенова, се споменават три територии с различна площ.

Димов посочи, че и трите площи са в еднаква степен валидни, защото са цитирани в един и същи член на документа. Според министъра това води до затруднение да се започне промяна във втората точка от прокурорското предложение по законността на договора.

Според договора концедента предоставя на концесионера особено право на ползване върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин" с предоставена площ от 99,55 хектара, която е индивидуализирана в граници с територия от 818,46 хектара. Същевременно в договора се цитира и териториалният устройствен план, който е от 1075,9 хектара. Още 2001 г. е направена изключително дълбока грешка, не е ясно по какви причини, и ако трябва да се търси отговорност това е как е допусната тази грешка при сключването на договора на 21 декември 2001 г., каза Димов Според него, тогава на практика не е определена никаква територия.

Сега тези три площи трябва да бъдат сведени до фактическото желание на концедента за територия от 99,55 хектара, което ще е по-сложно, смята министърът.

В момента концесионерът ползва около 165 хектара, каза още Димов в отговор на журналистически въпрос.