Това се случва дни, след като правителството взе решение за разширяване на ски зоната в курорта, давайки възможност за изграждане на още един лифт при наличие на конкретен проект.

В идеята на концесионера за трасе, публикувана във в.”Труд”, се предлага 10-местна въжена линия с капацитет от 3000 души на час.

От "Юлен" заявяват, че още преди 8 години, когато се появили първите признаци на проблем с опашки на Начална станция на Кабинковия лифт,  са се свързали с водещите производители на въжени линии, за да консултират възможни варианти за неговото решаване.

След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема, общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора десетместна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км. Заключението било плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен.

"Разработено е и идейно проектно трасе, видно от приложената схема. След обсъждане на редица варианти се стигна до единодушно становище, че това е най-добрия възможен вариант, който ще реши транспортно- логистичния проблем с опашките и едновременно с това е най-екологосъобразното решение. Новата кабина е предвидено да има начална станция, разположена в непосредствена близост до начална станция на действащата кабина", пише още в идейния проект.

Трасето от нея до междинна станция, разположена в м. „Чалин валог“, се движи почти успоредно на настоящата и след междинната станция продължава до другия естествен център на ски зоната – местност „Шилигарника“. По този начин ще могат да се разделят туристопотоците, за да не се създаде отново проблем с опашка на „Бъндеришка промяна“. Така двата центъра – „Бъндеришка поляна“ и „Шилигарника“, ще поемат равномерно всички скиори без да се получават нови опашки, твърдят от "Юлен".

"Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето, са само 0,017 % от територията на НП „Пирин“. Акционерно дружество "Юлен", концесионер на „Ски зона Банско“, е готово да поеме твърд ангажимент, като компенсаторни мерки във връзка с изграждането на втория кабинков лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови дървета, на посочено от Дирекцията на НП „Пирин“ място", завършва изявлението на концесионера.

Решението на правителството обаче вече предизвика проести на природозащитници, които затвориха Орлов мост в София. Демонстрациите ще продължат, въпреки уверенията на екоминистъра Нено Димов, че не се предвижда никакво друго строителство, освен съоръжения за спорт.