Фирмата е концесионер за втория лифт в Банско. Територията, която стопанисваме и е на картата на ЮНЕСКО, не е забранена за строеж на спортни съоръжения. Година и половина ще отнеме строежът на този втори лифт, посочи Иван Обрейков по Нова ТВ.

Концесионерът на "Ски зона Банско" "Юлен" АД представи официално вчера на министъра на околната среда и водите Нено Димов идейния си проект за втори лифт и нови писти  в Националния парк "Пирин".

Природозащитници в 10 града излязоха снощи на граждански протест заради предвиденото изграждане на втория кабинков лифт.

На контрапротест в Симитли пък излязоха подкрепящите новата въжена линия в курорта. Контрапротест организираха и в Поморие.

"Юлен" е вложил 76 млн. инвестиции в този проект и плаща 400 млн. такси, каза адвокатът на "Юлен" Петър Петров. В ски зоната е забранено да се строи. Проблемът е, че през последните 10 години в яката под планината изникнаха 8 нови квартала, които общината се опитва да урегулира, каза юристът.

Има хора, които са се заклели да пречат на всеки такъв проект в България срещу пари, каза Обрейков. Според Петров в последните 15 години у нас не е изградено нито едно спортно съоръжение.

Протести срещу втория кабинков лифт

Иван Обрейков призова протестиращите еколози да отидат в Банско, където в момента „осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка”.

Той подчерта, че целта на „Юлен” е да се вложат средства за изграждането на допълнителна инфраструктура, за да могат гостуващите в курорта да си почиват „целесъобразно”. Той отбеляза, че не е чул екологични аргументи от страна на протестиращите.

„Някои искат да си почнат предизборната кампания”, добави маркетинговият директор на „Юлен”. Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Боровец, Пампорово и Добринище.

Представителите на „Юлен” отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла. Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.