Президентът, който е и върховен главнокомандващ въоръжените сили, се обърна към правителството и парламента с апела да спазим своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха на НАТО, и да не намаляваме "и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната", предаде БТА.

В проекта за бюджет 2015 за отбрана са предвидени 954,589 млн. лв. - почти с 67 млн. лева по-малко в сравнение с т.г. За 2014 г. военният бюджет е 1,021 475 млрд. лв.

Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се "реже" повече, напротив - той ще бъде поне на нивата от изминалата година и постепенно ще се подобрява.

Това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично, заяви държавният глава, който участва днес в тържественото отбелязване на 123-ата годишнина от създаването на Военномедицинската академия.

Пред журналисти, попитан сега, при обсъждането на бюджета, дали ще настоява за повече пари за отбрана, Плевнелиев отговори, че настоява България да спази ангажимента, който е поела, нищо повече.

Ангажимент, който е съюзнически, който е категоричен - България да не намалява повече бюджета за отбрана, каза той.

Това означава, че ние работим за това да се има доверие към българската държавност, когато се даде дума, тя трябва да се изпълни, коментира държавният глава.

Не искаме повече пари, но ясният ангажимент е да не се намалява повече бюджетът за отбрана на нито една от 28-те държави членки на НАТО, добави Плевнелиев.

Попитан дали ще говори с премиера по въпроса, Плевнелиев отговори утвърдително и добави, че тази седмица ще имат среща с него.

Военният министър Николай Ненчев призна, че има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът на Министерството на отбрана, заложен в проекта за 2015 г., остане непроменен. Проектът залага, по думите на министъра, със 77 млн. лева по-малко средства в сравнение с бюджет 2014.

Искането на МФ към военното ведомство е за съкращаване на фонд „Работна заплата“ в армията, пише „Преса“ и цитира източник от МО:

Действително ни се нарежда да компенсираме намалението на парите „за сметка на списъчния състав“ на заетите в системата на отбраната. Това означава, че трябва да уволним между 3000 и 4000 войници, сержанти и офицери, за да се вместим във финансовата рамка.