Срещу Цеков застанаха и пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС). Според тях институцията се управлява непрозрачно и в липса на диалог.
За оставката на Пламен Цеков настоя и здравният министър Таня Андреева.

Още преди гласуването самият той заяви, че ако го отстранят, ще се съветва с юристи какво да предприеме.

"Не видях документ в подкрепа на аргументите за моята оставка. Ако имаше такъв, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Не приемам варианта „несправяне с работата”, добави Цеков.

Той бе категоричен, че е управлявал НЗОК така, че като излезе, да не се срамува, въпреки че се опитват да го очернят.

Пред депутатите Цеков обясни, че към 31 май всичко, което е заработено от лечебните заведения по клинични пътеки, е разплатено. 

Да, имаме неразплатени средства за здравно неосигурени родилки и пациенти по клинична процедура 9 и 10 – интензивни грижи, но неосигурени. Става въпрос за 230 000 лв. за около 300 лечебни заведения. Смятам, че те не са сериозен проблем на системата. Всички приказки, че сме ограничили достъпа на български граждани до здравни грижи, не са истина”, посочи управителят на НЗОК.

Депутатът Емил Райнов обаче заяви от парламентарната трибуна, че управителят на НЗОК е допринесъл за увеличаване на напрежението и хаоса в системата, предаде БТА.
По думите на Райнов диалогът със съсловните организации от страна на касата е тежко нарушен, решенията, касаещи управлението и финансирането на здравната система, се налагат едностранно и обричат на фалит болниците и отнемат нормалния достъп на гражданите до здравни грижи.

"Има тревожна тенденция на преразход в бюджета на НЗОК", заяви пък депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. Той представи данни за преразхода за лекарства за годината - над 17 млн. лв., и преразход за болнична помощ – с над 15 млн. лв.
В същото време, по думите на депутата, съставът на НЗОК е увеличен с 350 души през последните години.

Смиляна Кръстева от Коалиция за България заяви, че членове на Надзорния съвет на касата са били подвеждани при взимане на решения.

Според Пламен Таушанов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), от 6 приети от Надзорния съвет в края на миналата година методики, по-късно част от тях са показали своите дефекти. Според него деформациите са станали видни още в началото на тази година и заради това няколко заседания на надзора дори са пропаднали, допълва БГНЕС.

Предлагат кандидатури за нов шеф на НЗОК до 8 юли

След освобождаването на Пламен Цеков, парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител на НЗОК, предаде "Фокус". Според правилата от 4 юли до 12 часа на 8 юли чрез деловодството на НС до здравната комисия,  парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за поста.

Комисията по здравеопазване ще изслуша кандидатите за управител на НЗОК, а изборът ще се проведе на пленарно заседание на парламента. За избран ще се смята кандидатът, който е получил най-много гласове, но повече от половината.

Според Закона за здравното осигуряване при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, Надзорният съвет на институцията възлага на подуправителя да изпълнява длъжността за срок не по-дълъг от 30 дни, до избирането на нов управител.