Ден след безредиците в края на вчерашния антиправителствен протест и на фона на предстоящото внасяне на вот на недоверие от страна на БСП заседанието на парламента днес започна с напрежение и викове "Оставка". Заради очакваната демонстрация на недоволни от управлението на страната от сутринта пред сградата на Народното събрание са разположени сили на жандармерията.

Със старта на заседанието депутатът от ГЕРБ Тома Биков поиска да прочете извънредна декларация от трибуната.

"БСП волно или неволно съучаства в сценарий на организирана престъпна група. Революцията няма да се случи чрез погроми и вандалски актове. Наричам организирана престъпна група, групата на Божков. Тя цели да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да участвате в това нещо, правите голяма политическа грешка", каза още Биков.

Думите му бяха посрещнати с викове "оставка", а около него се скупчиха депутати от БСП.

Председателят на парламента разпръсна депутатите, а Биков продължи: "В БСП има хора, които не си дават сметка в какво могат да бъдат вкарани от Васил Божков. Предупреждавахме - не превръщайте един криминален казус в политически, защото той не е такъв, ако искате революция".

Той се спря на събитията от вчерашния протест, като изрази мнение, че това е "революция, извършена от бандити с цел провокации и желание да влизат в парламента. И те нямат нищо общо с хората, дошли да обявят, че не са доволни", категоричен бе Биков.

Депутатът от ГЕРБ попита кой ще понесе политическа отговорност за "лупмените" и сам си отговори.

"Политическа отговорност би трябвало да носи онзи, който каза - ще ви изметем и че съдбата на народа ще се кове на площада и размахваше юмрук и 4 г. сее омраза, а от 3 дни го няма никъде. Къде е ген. Румен Радев, къде се скри, защото политическа отговорност за тези протести трябва да се носи от някого", каза още Биков.

Той се обърна към всички, дошли на площада с чисти намерения и със съзнанието, че искат да живеят в по-добра и чиста държава: "Подобни актове няма да донесат справедливост и по-добър живот, от тях ще спечелят хора, които могат да ловят риба в мъртва вода. Лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня, хората, които заливаха полицаи със запалителни течности, не се борят за свобода, а за едни пари, които им се пращат от Дубай".

В заключение Тома Биков поиска напрежението да се успокои, тъй като след 7 месеца ще има избори за парламент, на които обществото ще реши кой да управлява, а това е "именно демокрация".

"Властта не се взема и дава с кръв, а с избори и това е гаранцията, че една страна ще върви напред", каза Биков.

Думата след него взе веднага депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Заседанието започва много емоционално. Нека да говорим истини. Г-н Биков парите от Дубай са в чекмеджето и се пазят с пистолет до главата му. Вие много добре знаете къде са парите от Дубай". Думата му бе отнета от Цвета Караянчева, която го репликира, че той няма как да знае къде са парите.

Имаше и обвинения към председателя на парламента Цвета Караянчева от страна на Иван Ченчев от БСП. Той попита как може председателят на НС да е лидер на протести, визирайки протестите от миналия петък, организирани от ГЕРБ в защита на правителството.

А Караянчева отговори: "Уважаеми г-н Ченчев, освен, че съм председател на Народното събрание, съм народен представител от 9-ти избирателен район. И съм гражданин на България. Имам възможност да ходя, където си искам. Тук се държа подобаващо и давам възможност на всеки народен представител да изрази своята позиция.

БСП пък поиска изслушване и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов заради битите момчета на протеста.

Лявата партия също не остана без декларация, изчете я Валери Жаблянов.

"БСП най-малко от всички партии в България, откакто има многопартийна система от 30 години насам, може да бъде обвинена, че подкопава парламентаризма. Партията защитаваше парламентаризма в тежките дни на социално-икономическата криза през 1996-97 г. Защитаваше нееднократно парламентаризма, когато мнозина от вас само преди 6-7 години правеха всичко възможно да разрушат конституционния ред. Днес бумерангът се завръща", коментира той.

"Осъждаме нападението на парламента и няма как да не го осъждаме", заяви депутатът от "БСП за България". "Във всяка една такава социална ситуация има всякакви хора, всякакви интереси, но те не могат да бъдат клеймото върху справедливия социален, емоционален, морален бунт на българските граждани", коментира той.

"Затова, какъв може да бъде съветът от нас към вас днес - в общи линии от препатили към малко патили или към непатили? Стъпете върху Конституцията, върху парламентарната република, да проведем честни избори, когато това се наложи, нека народът да си каже думата какво управление иска", призова Жаблянов.

Лидерът на Воля Веселин Марешки се включи от трибуната, за да нападне БСП.

А депутатът от левицата Антон Кутев след думите му поиска да бъде извършена проверка защо личният "Майбах" на господин Марешки е със знак на Народното събрание.

Цвета Караянчева обаче му отговори, че той е зам.-председател и няма такава лампа на автомобила си.