Продължаващите шести ден антиправителствени протести в България предизвикват все по-широк отзвук в Европа и света. След като в понеделник американското посолство у нас подкрепи правото на гражданите да изразяват мирно позицията си, днес подобно становище изразиха и от Европейската комисия.

"Винаги ясно сме казвали, че протестите и мирните демонстрации са основно право във всички европейски страни. Ние подкрепяме правото на мирен протест", каза говорителят на ЕК Кристиан Виганд в отговор на въпрос за позицията на Съединените щати за протестите в България.

Завеждащият пресслужбата на ЕК Ерик Мамер пък уточни, че ЕС има собствена позиция и не е задължително да реагира на чужди позиции. "Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап", допълни той.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев също изрази своята позиция. Той нарече гнева на хората справедлив отговор на корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на гражданските права и определи вълната от протести като положителен знак за силата на гражданското общество. Днес той запозна с политическата ситуация в страната левите комисари и Бюрото на Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Веднага след това председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия заяви с пост в "Туитър":

"Напълно подкрепяме протестиращите в България. Техните призиви за повече демокрация, прозрачност и върховенство на закона са и наши призиви. "НЕ" на корупцията и злоупотребата с власт!"

В четвъртък, преди заседанието на Европейския съвет, Сергей Станишев ще информира и левите премиери в ЕС за исканията на протестиращите в България.

От представителите на страните от ЕС, на протестите у нас официално първа реагира френската посланичка Флоранс Робин. В деня на днешния Национален празник на страната й тя направи видео обръщение във "Фейсбук" страницата на посолството.

В него се казва:

"Привързаността на България към Европейския съюз ни изпълва с увереност. За да продължи да гори европейският пламък, трябва да бъдем бдителни за върховенството на закона и свободата на печата - за стабилна и необратима правова държава съгласно ангажиментите, поети от нея при влизането й в Европейския съюз".