За шести пореден ден протестиращи изпълниха района в т.нар, Триъгълник на властта - между сградата на Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом. Разпространените в обедните часове аудиофайлове, които свидетелстват за стимулиране на гражданската активност от страна на бизнесмена-беглец Васил Божков, не спряха хората да изразят отново недоволството си от ситуацията в страната.

Галерия от протеста вижте тук >>

След като в понеделник посолството на САЩ подкрепи правото на мирен протест, днес същото направиха от Европейската комисия и Партията на европейските социалисти, чийто президент Сергей Станишев запозна с политическата ситуация в страната левите комисари и Бюрото на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Подкрепа към протеста през деня изразиха и от посолството на Франция у нас.

Освен в столицата демонстрациите бяха проведени и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Протестира и българската общност в Берлин, Лондон и Виена.

Основното ядро на недоволството - София, започна да събира съмишленици около 17 часа. Час по-късно протестиращите започнаха вече традиционното си шествие. Те тръгнаха от пл. "Независимост", преминавайки по бул. "Княз Александър Дондуков", край Ректората на Софийския университет, и стигнаха до площад "Народно събрание".

Най-активната част от недоволните потвърди три основни цели - оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев, промяна на Конституцията, както и ликвидирането на "сталинския тип диктатура".

Около 20 часа шествието се завърна в района на Министерски съвет, като завари площада пълен с поддръжници.

В района отново е разположен голям брой полицейски сили. До този момент напрежение няма, като повечето униформени са със светолоотразителни жилетки "антиконфликт" и отношението им се различава драстично от това в края на миналата седмица, когато напрежението прерасна в сцени с физическа саморазправа. 

Снимка: "Булфото"

"Огромната маса излизат да протестират по свое убеждение и винаги се намира малцинство, което се опитва да опорочи протеста. Те са видни за протестиращите. Снощи бяхме потърсени от случайни хора, които разпознаха лица, които всяват напрежение и бяхме помолени да ги отстраним. Благодарим на всички, които протестират мирно и не се поддават на провокации", заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

Снимка: "Булфото"

Към 21 часа към сградата на Министерски съвет полетяха димки и фойерверки, а заедно с виковете "Оставка" протестиращите започнаха да скандират "Евгени Марчев" - името на едно от битите от полиция момчета.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: "Булфото"

Снимка: "Булфото"