Расте напрежението в БСП след обвиненията на евродепутката Елена Йончева към лидера Корнелия Нинова, че не води реална борба с корупцията в страната.

В знак на несъгласие общинските председатели на БСП в област Хасково свалиха политическото си доверие от Йончева. Светлана Шаренкова, която е член на Националния съвет, пък я обвини в нелоялност към партията, която я издигна за член на Европейския парламент. Самата Йончева недоумява как е възможно заради критика към лидера да се стига до такива реакции, съобщи БНТ.

Журналистката разкри в публичното пространство, че през юли 2018 г. Нинова я предупредила, че прокуратурата ще заведе дело срещу нея за пране на пари, ако не се откаже от разследването за връзка на премиера Бойко Борисов с "къщата в Барселона". Приела думите ѝ като опит да я предпази. Пред някои медии Нинова отрече това.

Йончева обаче изтъкна, че е очаквала политическа подкрепа от лидера на БСП за сигналите си срещу Борисов, но не получила такава. Преди дни тя каза, че Нинова играе парадна демокрация в партията и вместо да излезе от парламента и да отиде при протестиращите, "нямам съмнения за това, че има договорка между г-жа Нинова и г-н Борисов, защото виждам какво се случи със сигналите, които аз внесох срещу него".

Ядосани на думите й, социалистите от Хасково, района откъдето тя беше издигната за депутат, свалиха политическото си доверие от нея. Напомниха, че са били плътно зад Йончева, когато тя публично е говорила за проблемите с оградата по границата, с водата в Хасково, за Кумгейт, свързан с Делян Добрев от ГЕРБ.

"Темата корупция е тема на всички социалисти и на цялата БСП, а не само и единствено на г-жа Йончева, като важно е да подчертаем, че тя е получила и морална и материална подкрепа във всички свои действия до момента", каза Камен Тодоров, председател на БСП-Хасково и член на Националния съвет.

Елена Йончева е изненадана, че политическото доверие от нея се сваля в момент, когато в Европарламента се проведе дебат за върховенството на правото в България, за който тя активно е настоявала да се проведе.

"Не знаех, че за остра критика към лидер на политическа партия може да се снеме политическо доверие. Това за мен е изненада. Аз не искам да го свързвам с нищо, просто не искам да участвам в тези интриги или какво и да е. Просто си върша работата тук в ЕП", коментира тя.

Едно от другите известни лица на левицата - Светлана Шаренкова, обаче напомни, че Нинова сама е лансирала Йончева в редиците на БСП и затова не приема критиките й към лидера.

"Има неразбиране от страна на Елена Йончева по отношение на политиката в България и има една нелоялност в някаква степен по отношение на партията, която я е издигнала", каза Шаренкова.

По думите й Нинова винаги е заставала срещу корупционните модели на ГЕРБ.