Корнелия Нинова играе фасадна демокрация в БСП и това е вредно за партията. Това заяви евродепутатът Елена Йончева (S&D/БСП) в предаването "Студио Хъ" по 7/8 TV с водещ Тошко Йорданов. По думите й точно сега българската левица може да изведе България от кризата, но не и с този председател, защото Нинова предлага само една игра на демокрация.

"Нинова би трябвало сега да излезе от парламента и да отиде при протестиращите, а не да легитимира властта на ГЕРБ и Борисов. Моето усещане е, че има договорка между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. БСП крепи ГЕРБ до изборите, защото Борисов се страхува от служебно правителство. До следващите избори ще се гарантира достатъчно спокойствие, каквото и да значи това. Както виждате, БСП стоят в парламента, вместо да са в момента на площада и при хората. Виждате отзвука в големите европейски медии и в Европа. Не може втората по големина партия в страната и първата по големина опозиционна партия да не набира сила от случващото се в момента", каза Елена Йончева.

"Нямам съмнения за това, че има договорка между г-жа Нинова и г-н Борисов, защото виждам какво се случи със сигналите, които аз внесох срещу него. Не само сигнала по "Барселона гейт", има и други сигнали. Това, че не ги е подписала, може да бъде изтълкувано по различен начин. Но е логично, когато се внася сигнал срещу лидера на една партия, лидерът на опозицията да го подкрепи, ако не с подписа си, то поне със позиция. Това е важен политически знак. Но дори след това не съм чула нито веднъж г-жа Нинова да е поискала разследване на тези сигнали. Поправете ме ако греша", каза още тя.

Йончева отново обърна внимание, че за изтеклите записи с премиера Борисов има анализ на американска лаборатория, която доказва автентичност на гласа. Но и по тази тема нито Нинова, нито колегите й от БСП са реагирали.

Елена Йончева коментира и чистката на знакови социалисти от сегашния състав на Националния съвет на БСП по време на гласуването на първото заседание на 50-ия Конгрес на БСП и определи като странно отсъствието на лидера на ПЕС Сергей Станишев в новия пленум.

"БСП се откъсва от това, което е ляво в Европа", каза още Йончева и подчерта, че БСП не може да се разграничава от лидера на ПЕС, който и да е той. По думите й точно социалистическите партии в ЕС са подкрепили резолюцията на LIBE и на тях се разчита да подкрепят и представянето й пред ЕК.

Йончева напомни и гласуването от страна на БСП за Сотир Цацаров при номинацията му за председател на КПКОНПИ. По думите й хората, които са гласували за него са в момента до Нинова.

"Сред тези 27 души има хора, които са в ръководството на БСП. Единственото ми обяснение е, че г-жа Нинова е доволна от начина, по който Цацаров е борил корупцията през времето докато е бил главен прокурор", допълни тя.

По думите й ГЕРБ не е, нито лява, нито дясна, нито либерална партия:

"Тя е един бизнес модел, който е успял да се легитимира по някакъв начин. Това е една групировка. Това се вижда и от резолюцията на LIBE. Когато тази резолюция бъде обсъждана в понеделник и бъде гласуван в четвъртък означава, че вече в Европа не само ни чуват, но и ще вземат мерки. Нищо не е дадено на готово. Битката за върховенството на закона не е ежедневна битка".