Надписът "Дневникът е подправен" на машините за гласуване в изборния ден на 2 октомври се дължи на неточен превод от английски език. Това обясни пред депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии заместник-министърът Благовест Кирилов.

Надписът "Дневникът е подправен" е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласуване в деня на вота. Досега като причина за възникване на подобна грешка се съобщаваше, че може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа.

Представители на неправителствения сектор и експерти от IT общността участваха днес в публично обсъждане с депутатите от Комисията по електронно управление и информационни технологии. На нея бяха изразени становища по приетите на първо четене промени в Изборния кодекс, отнасящите до машинния вот.

"Удостоверяването на машините за гласуване беше прозрачно", увери заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов за провелите се предсрочни парламентарни избори у нас. Той припомни, че представители на политически формации са имали възможност да участват в процеса по удостоверяване, както и че на прегледа на изходния код на машините е присъствал само един представител на политическа партия.

Техническите устройства за гласуване са били проверени за уязвимости и за това какви защити имат, стана ясно от думите на Кирилов. За надписът "Дневникът е подправен", появил се на машини в изборния ден, Благовест Кирилов обясни, че се дължи на неточен превод от английски на български език, както и че се дължи на сработилата защита на устройствата, предаде БТА.

"Лесно е да се хвърлят обвинения, трудно е да се докажат", посочи той по време на дискусията.

"Има немалък процент от българското общество, за който гласуването на машина е проблем", коментира народният представител от ГЕРБ-СДС Павел Христов. Според него гласуването единствено на машина, каквото предвижда сега действащият Изборен кодекс, нарушава правото на достъп до изборния процес за някои граждани. Ето защо те трябва да имат възможност да гласуват по избор и с хартиена бюлетина, стана известно от думите му.

За пример той даде възрастните хора, които не използват банкомат, защото технологията ги затруднява, а предпочитат да теглят своите пенсии на ръка от клоновете на "Български пощи".

По време на дискусията Атанас Шарков от гражданско сдружение "Боец" предложи преминаване към отворен код, вместо към контролиран достъп до софтуера, за да има, по думите му, по-голяма прозрачност.

Цветелина Пенева, представител на обществения съвет на Централната избирателна комисия в дискусията, призова от законопроекта да отпадне предложението да се сумират данните от машинния и хартиения вот в общ протокол, защото това затруднява значително обработването им.