ДПС още веднъж потвърди позицията си за сформиране на управление, зад което да стои "идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство", обяви Йордан Цонев след срещата в парламента с контактната група, излъчена от ГЕРБ. Това са заявили от партията пред Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

"Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО, защото оттам идват инструментите за решаване на проблемите на държавата и хората. И изразихме своето разочарование, че от 7 партии в НС 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология, и тези партии имат 173 депутати", каза Цонев.

И не постигали единомислие "с абсолютно измислени причини", подчерта той предвид условието на ПП и ДБ за съдебна реформа, която се изразява в смяната на главния прокурор. "Ако корупцията е проблем, тя е за целия ЕС, но я посочват съдебните органи, а не политиците. Представихме нашия проект за конституционна реформа, бяха изключително озадачени, че такова нещо не е артикулирано", добави още депутатът от ДПС. По думите му Паси и Плевнелиев заключили, че това е същинската съдебна реформа.

"Решаването на проблемите на хората минава през решаването на политическата криза. Това минава през съставянето на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да бъде евроатлантическо. Дали да е експертно правителство, това са подробности. Би могло да е партийно", заяви още Йордан Цонев, като отново посочи, че евроатлантическите партии имат цели 173 депутати. "Какъв е проблемът да бъде и партиен кабинет, даже могат да бъдат конституциионно мнозинство", вметна той.

По време на срещата ДПС и контактната група са обсъдили и приемането на еврото и присъединяването към Еврозоната. ДПС е категорично "за", защото това носи позитиви. И от тази гледна точка не вижда смисъл да се отзовава на поканата на "Възраждане" за разговори по темата. "Не виждам кому са нужни контактни групи", коментира Цонев.

ДПС обаче е категорично против приемане на бюджет от парламента без да е формирано ясно мнозинство. "Защото ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини. Ще рискуваме много. Приемане на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм", заключи зам.-председателят на парламентарната група.

"Не сме привърженици на президентска, а сме отявлени привърженици на парламентарна република", отговори той на журналистически въпрос.

И даде да се разбере, че ДПС би подкрепило връщането на хартиената бюлетина - предложение, което вече внесе БСП, а подобно се очаква и от ГЕРБ.

"Въпросът е по-широк - имаме ли доверие в изборния процес. ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини, по този начин. След всичко, което се случва с машините, кодове и т.н", отсече Йордан Цонев.