Това отчетоха международните наблюдатели, които следяха провеждането на изборите в България, предаде БНР. Очакав се доклад на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Извънредните парламентарни избори у нас са се провели под знака на отлив на избиратели и липса на доверие в избирателния процес - в среда на политическа криза, разочарование и изборна умора. Основен проблем в изборната кампания е била липсата на съдържателност, отчетоха още наблюдателите. 

По тяхно мнение кампанията на моменти е ставала отрицателна и популистка, а някои партии са използвали расистка, ксенофобска и разпалваща страстите реторика. 

Според тях проблем е и бързината, с която органите на реда са реагирали на сигналите за купуване и продаване на гласове у нас. Беше даден примерът, че от получените над 300 сигнала в МВР само за 2 се е стигнало до реални действия.

Голям проблем се оказва и липсата на подготовка в гражданите за същността на електронното гласуване.

"Също така голямо притеснение за нас беше високият процент сигнали за контролиран вот. Бедността, дами и господа, е благоприятна почва за именно тези явления - купуването на гласове и контролираният вот. Липсата на добра образованост е друга такава предпоставка, както и недоброто познаване на официалният език в държавата", обясни Дорис Фиала от ПАСЕ.

Наблюдателите призоваха всички осем политически партии, които ще влязат в Народното събрание, да застанат зад общите усилия за обединяването по основните приоритети. Само така България може да излезе от кризата, категорични са те.  

"Имаше редица положителни промени в правната рамка, а изборните органи се справиха добре с техническите аспекти. В същото време нямаше особена кампания по конкретни въпроси, а медиите не проявиха интерес към отразяване на изборите освен в платени репортажи", каза пък посланик Одри Гловър, която ръководи ограничената мисия за наблюдение на изборите, изпратена от ОССЕ.

По думите й, ако не се се вземат ефективни мерки за решаване на тези проблеми наред с постоянните твърдения за изборни нередности, ще продължи да има сериозна липса на доверие в изборите и настоящата политика като цяло.