Партия "Възраждане", нейни симпатизанти, поддръжници на други партии и граждани, искащи България да запази неутралитет в конфликта между Москва и Киев протестират пред Народното събрание срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

От мястото предава репортерът на Dir.bg Елена Бейкова.

"ДБ настояваха България да се намеси в конфликта, изпращайки военна и всякаква помощ, и също като изгони руския посланик от България. Откакто почна конфликтът, виждаме постоянно натегачество", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов".

"В момента единственото нещо, което спира хората в сградата отсреща да гласуват този проект, националните предатели да извършат поредно национално предателство, сте всички вие тук на площада", категоричен беше Костадинов и продължи:

"Истината е, че те се уплашиха, защото националните предатели са страхливци, защото тях ги крепят само чуждите сили, които не са в България".

По думите му протести ще има, докато се разбере, че България не е нито НАТО, нито ЕС, а само българите.

Снимка: BulFoto

"Това, което ни представят като България, не е държава, трябва Възраждане", подчерта лидерът на "Възраждане".

Според него България е колония на САЩ, защото в държавата ни има 4 американски бази на своя територия, в които може да има до 5000 американски военни. По думите на Костадинов американските закони за военните важат и в България и за българските военни.

"Приехме украинците, дадохме им подслон, храна и те какво направиха - излязоха на протест с украински знамена, с украински надписи да ни призовават да се включим във войната", обясни още политикът.

Снимка: BulFoto

"Само и единствено заедно ще спасим нашето отечество от лапите на предателите. Можем само кратичко да им кажем: "вървете си, оставка", каза лидерът на партията организатор.

"Като искат да се включат във войната - да заминават, да се запишат доброволци. Но има и друго с меки китки не може да се държи тежък автомат. Но пък могат да раздават храна, да чистят тоалетни - точно каквото правят и тук за американското посолство. Да живее България", завърши речта си Костадин Костадинов.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Днес сме тук, защото националната сигурност на България е застрашена от банда политици, слуги на други интереси, които за постигане на собственото си кариерно политическо развитие са готови да продадат държавата, хора с чужди гражданства, които се отчитат в чужди посолства и трябва да бъдат съдени за предателство", заяви секретарят на "Възраждане"-София Диян Николов.

"Не изглежда, че нещата вървят към подобряване - виждаме цените на тока, газа, какви са ни ползите от тези санкции? Ако сме независима държава, защо не се чуват и двете гледни точки?"

Снимка: BulFoto

Днес трябваше да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна, но управляващите нещо се уплашиха, допълни Николов.

Той беше категоричен, че "не трябва да даваме оръжие в ръката на никого".

Снимка: Dir.bg

Протестиращите искат оставката на четворната коалиция и скандират "НАТО вън". Носят плакати "Неутралитет. Мир в България и в света", "НЕ на войната", "Долу Киро". Сред тях е и Йоло Денев - виден участник във всякакви протести.

Сградата на парламента е оградена с метална ограда, изключително засилено е полицейското присъствие. Спряно е движението по "Цар Освободител" в участъка между ул. "Г. Раковски" и бул. "Васил Левски".

Снимка: Dir.bg

По информация на репортера на Dir.bg Елена Бейкова протестиращите са стотици.

"България трябва да се придържа към неутралитет и да гледа своите интереси, които са на първо място икономически", заяви ден по-рано народният представител и секретар на партията Николай Дренчев. 

Снимка: Dir.bg

Хубавото е, че, дори при най-голямо желание на нашето правителство, няма как да изпратим военна техника и войски в Украйна, поради окаяното състояние на нашата армия, каза още секретарят на "Възраждане".

Формацията внася за разглеждане в НС и предложение за прекратяване на на Споразумението за сътрудничество между България и Съединените щати.