В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника при служебното правителство, защото вероятно неговият живот е 100 дни, но би било редно да му се даде 10 дни толеранс. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на извънреден брифинг на партията.

"За съжаление скоростта на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват скоростна реакция", подчерта той.

"Ние сме в ситуация, където правителството не е подложено на никакви форми на контрол, включително и парламентарен", добави Дончев.

Силно съм притеснен от това, което се случва последните 48 часа от управлението на служебния кабинет, продължи Кирил Ананиев - бившият финансов министър. 

Служебното правителство има 2 функции, коментира той, - да организира безпристрастни избори и да осигури нормалното функциониране на публичния сектор.

"През последните 24 часа без необходимия анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - НАП и Агенция "Митници. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор", подчерта Ананиев. 

Според него съкращенията са довели до голямо напрежение в системите на агенциите. По думите му това може да доведе до рязък спад на приходите в държавния бюджет.

"Като член на първия служебен кабинет на президента Радев на мен той ми постави две задачи от началото до края. Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция "Митници". Моят отговор беше категоричен - че първо ще уволни мен, а след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на МО с 300 милиона лв.", посочи той.

Снимка: Bulphoto

Ананиев риторично запита дали това е правилна финансова политика и дали довежда до финансова стабилност. Той подчерта, че през последните 5 години данъчните приходи са се увеличили с над 2 пъти.

"С между 2 и 4% повече, отколкото е ръстът на БВП, което на практика означава, че данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, които са заложени в бюджета, и даже ги преизпълнява. Само за четирите месеца на тази година са събрани 2 милиарда и 300 милиона лв. повече данъчноосигурителни приходи спрямо същия период на миналата година, като имате предвид, че мината година пандемията влезе през март, а тази година се намирахме в третата вълна на коронавируса", посочи Кирил Ананиев.

"Галя Димитрова е професионалист и показа, че може системата на НАП да се справи по блестящ начин", подчерта бившият финансов министър и допълни:

"Поемам ангажимента до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме на обективна основа изпълнението на приходите и тогава да решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения. Хората, които ръководят тези агенции, са професионалисти.

"Притеснението, което имам, е, че в момента всички вече харесват нашите социално-икономически мерки. Чувате, че има желание да се продължи изплащането на 50-те лева в областта на пенсиите. Да се продължи действието на 60/40 и 80/20. При положение че има срив в приходите, аз не знам как ще бъдат осигурени необходимите средства. Освен това, че ние имаме излишък към април месец, макар и малък, и такова голямо преизпълнение на данъчните приходи за първите 4 месеца, в най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс. Служебният кабинет няма никакво основание да си припише тези допълнителни приходи и накрая да ги отчете като техен резултат. Това е резултат от действията на нашето правителство", каза още Ананиев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ уволненията са "политическа чистка" без аргументи.

Снимка: BulFoto

"Без действащ парламент обществото иска да чуе мотивите задълбочено. Защо последните 2 освобождения, на които сме свидетели, са именно на приходните агенции на България? Какви са мотивите на тези замени, освен политически", запита той.

А Тома Биков беше категоричен, че целта на уволненията в приходните агенции била "олигархията, която живее извън България, да върне позициите си в администрацията".

Снимка: Bulphoto

Той поиска служебният финансов министър Асен Василев да каже кой му е подал кандидатурата за новия шеф на НАП Румен Спецов. в. Биков попита и дали Спецов е живял в Дубай през последните години и кой е вкарал в МВР учредителка на партията на Васил Божков.

"Каква е причината да се смени шефът на Инспектората, който разследва злоупотреби в МВР, заедно с основния свидетел по дело, което се води от ОЛАФ и е свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев - Пламен Узунов, който все още му е съветник", попита още той.

Тома Биков подчерта, че служебният кабинет не носи политическа отговорност.

"Проблемът е, че имаме служебно правителство, което не носи политическа отговорност, защото няма пред кого да я носи. Няма нито парламент, нито ще се явява на избори, нито е дошло на власт с избори. То е назначено с една основна цел - да организира и проведе честни избори. В името на това да направи честни избори служебното правителство сменя шефа на НАП и Агенция "Митници". С какво това ще помогне на честността на вота - трябва да обяснят президентът, премиерът и служебният министър на финансите", обясни той.

Той отбеляза още, че новите назначения в приходната агенция няма да помогнат на малкия и средния бизнес да излезе от икономическата криза, каквото беше обяснението на служебното правителство.

В края на пресконференцията Томислав Дончев беше категоричен, че за ГЕРБ няма щети от уволненията и новите назначения, като обясни, че нито един от уволнените не е симпатизант или част от партията.

Снимка: Bulphoto

"Всеки има право да си подбира екипа, с който ще работи", каза Дончев.