Ново идейно-политическо обединение ще бъде създадено в БСП, съгласно устава на партията утре. То ще се казва "Платформа "Социализъм ХХІ век" и си поставя за основна задача изработване на нова програма на партията.

Сред основателите му са Велислава Дърева, бившите соцдепутати Валери Жаблянов, Явор Куюмджиев и Чавдар Георгиев, проф. Димитър Генчев, Ана Пиринска, Ана Ананиева, Георги Тодоров, който бе кандидат за лидер на БСП на вътрешния вот и др. известни леви лица.

Инициативният комитет ще се събере утре в НДК. В събота е насрочено заседание и на Националния съвет на БСП.

"Къде се загуби лявото в България?" ще е първата тема, по която ще дискутират в новото обединение.

"След парламентарните избори от 4 април т.г. все по-често чуваме този въпрос. И с дълбока тревога констатираме, че в сегашния си вид БСП не е в състояние да даде убедителен и адекватен отговор. И още нещо се питаме: защо през последните пет години вместо в алтернатива, БСП се превърна в част от компрометираното статукво?", пишат до медиите учредителите на обединението.

Според тях партията спешно се нуждае от промяна, за да има  шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели.  Обединението ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.„

"Трябва промяна, която се състои в три решения - нова предизборна платформа, нова стратегия и поведение, и нови лица. Ние сме лоялни членове на БСП, дълбоко свързани с БСП, ние не си представяме нашия път извън партията. Ще направим конкретни предложения как трябва да изглежда нашата предизборна платформа. Очевидно че обществото иска промяна, но въпросът е каква да бъде тази промяна", заяви пред БНТ Анна Пиринска - бившт член на Националния съвет на БСП и сред учредителите на новото идейно-политечско обедение на БСП.

Тя отбеляза, че новият национален съвет на БСП е подреден по доста особен начин на последния конгрес на партията, прави впечатление, отстраняването на всички критици на ръководството.

Пиринска уточни, че тя е била конструктивен и загрижен критик, който е предупреждавал, че БСП не върви в правилната посока.

"За съжаление в нашата партия се наложи тенденция, че критикът е враг. Което е много жалко, защото трябва да можем да си говорим. Намираме се в интересна ситуация, в която председателят казва "дръжте враговете". Истината е, че ние пет години предупреждаваме систематично и последователно, че с тази агресивна разрушителна политика, която води ръководството, нищо добро не ни чака. Лесно е да се обърнеш и да кажеш, че този който критикува е виновен", каза Пиринска.

Ана Пиринска коментира, че процесите в БСП са много тревожни и на миналите парламентарни избори е възникнал въпросът има ли го лявото пространство. Въпросът е следният - износена ли е лявата идея или носителите й не са способни да я представят убедително пред хората.

"Наясно сме, че ако така продължаваме, нищо по-различно не може да се случи на следващите избори", коментира Пиринска.

Тя не вярва, че на Националния съвет утре ще бъдат взети особени решения, защото за нея "Позитано" прилича на изпразнена от съдържание структура.

На заседанието на Националния съвет на БСП на 15 май се предвижда обсъждане на актуалната политическа обстановка, както и приемане на план за действие на база анализа на резултатите на предходния вот. Ще бъде избран и съставът на Националния предизборен щаб на БСП.

На следващото заседание на 22-ри май се предвижда Националният съвет да избере новия състав на Изпълнителното бюро и да определи водачите на листите и местата за коалиционните партньори и гражданската квота. А на последната предвидена дата, на 30-и май, Националният съвет на БСП ще се събере, за да одобри окончателно листите за народни представители.