Служебният кабинет отчете дейността си през изминалите близо шест месеца в свое открито заседание. Премиерът Гълъб Донев и министрите от правителството представиха резултатите от работата си от началото на мандата до настоящия момент.

Бяха обсъдени темите за изборите, за мигрантския натиск, цените на горивата, инфлацията, енергийната криза, Плана за възстановяване на устойчивост и други. Министрите в кабинета стигнаха до заключението, че добрите резултати се дължат на отличната работа в екип.

"Държа да отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - ние сме правителство на действието в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са реалните резултати от добре свършената работа. На финала на мандата ни е време да покажем какво направихме, докато другите говориха", коментира Донев в началото на заседанието и добави, че според него отчетността е основен принцип на доброто управление.

Той припомни, че когато е стъпвал в длъжност, е обещал на българските граждани, че правителството няма да е "Б отбор" в управлението на държавата.

"Тук сме не за да отчитаме дейност, нито пък да се похвалим в контролирана среда. Тук сме, за да представим резултатите от нашата дейност, които промениха живота на хора в България към по-добро", подчерта служебният премиер. 

По думите му кабинетът е заварил държава на пауза, в която връзките и взаимодействието между институциите са били прекъснати. Донев беше категоричен, че координацията не трябва да се подценява, защото от нея зависи ефективността на управлението.

Снимка: БТА

Парламентарните избори

"Сега е моментът да припомним, че нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на парламентарните избори на 2 октомври 2022 година", коментира още Донев и продължи:

"Изборите преминаха спокойно и прозрачно, в съответствие със закона. Това е оценката както на българските граждани, така и на чуждестранните наблюдатели".

От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев потвърди, че са успели да обезпечат изборния процес, което е била и тяхната основна задача.

"Осигурихме спокойно упражняване на политическите права на българските граждани с много ранна оперативна работа, започнала още от първите дни на министерството. Обезпечихме криминалния контингент, така че да намалим до минимум контролирания вот и по този начин да обезпечим честни резултати от изборите", обясни Демерджиев и добави, че е била създадена и група по киберсигурност, в която са участвали представители на ДАНС и на Министерството на електронното управление.

Снимка: БТА

След вътрешния министър думата беше дадена на министъра на електронното управление Георги Тодоров, който отбеляза, че по никакъв начин не е била компрометирана сигурността на целия изборен ден.

"Открито преминахме през всички процеси на удостоверяване на машините за гласуване", подчерта Тодоров.

"За първи път предоставихме достъпа до изходния код на софтуера на машините за гласуване в защитена среда на всички заинтересовани страни както от неправителствения сектор, така и на представители на регистрираните политически партии", каза още той.

Външният министър Николай Милков път отчете и добрата организация на изборите зад граница.

"За изборите през октомври зад граница бяха разкрити 755 секции в 62 държави. Там гласуваха 178 хил. наши сънародници", обясни Милков.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък добави, че Министерството на правосъдието е участвало е организацията на изборите в местата за лишаване от свобода, като там избирателната активност е била по-висока, отколкото извън тях.

ГКПП "Капитан Андреево"

Донев припомни и за казуса на ГКПП "Капитан Андреево", където имаше километрични опашки от камиони.

Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На Иван Демерджиев и на Явор Гечев им се наложи да заработят в екип от първите минути на мандата ни, за да намерят решение на създадения проблем с ГКПП и с фитосанитарния контрол на границата", отбеляза служебният премиер.

По думите на Демерджиев в опазването на обществения ред там са участвали 2147 служители на жандармерията.

"Отне ни две около седмици да нормализираме обстановката, да започне ритмично обработване на трафика, който е огромен там. Овладяхме тази криза, не позволихме да се повтори и предприехме действия в развитие, насочени към прекратяване на дейността на т.нар. "златен гьол", където години наред десетки милиони са прибирани от частни дружества", обясни Демерджиев.

От своя страна министърът на земеделието Явор Гечев добави, че ситуацията е напълно овладяна.

"Нито един камион не е обработван от нито една частна фирма, освен от държавата, нито една лабораторна проба не е обработвана от никой друг, освен от държавата, нито една товарно-разтоварна дейност не е осъществена от никой друг, освен от самата държава", категоричен беше Гечев и продължи:

"Каквито и политически спорове да имахме, ние си свършихме, без много да говорим, работата. Ние доказахме, че може да има държава - такава, каквато трябва да бъде".

Снимка: БТА

По думите му са въведени в експлоатация буферни паркинги и още една лаборатория. 

"Вчера беше пусната и обществената поръчка за цялостно нова лаборатория на самата граница. Обявихме пункта за част от националната сигурност", коментира още служебният министър на земеделието.

Енергийната криза и ръстът на инфлацията

Ние заварихме един недовършен интерконектор, заварихме голяма ликвидна дупка в обществения доставчик "Булгаргаз" в размер на 1 млрд. лева, заварихме несключени договори, неясни доставки на природен газ, много сериозно паника и притеснение сред бизнеса и гражданите, газохранилището в "Чирен", което беше попълнено с природен газ на много високи цени, като цяло много високи цени на природния газ. Кризисният щаб ни даде възможност, заедно в синхрон, всички ангажирани институции да работим по тази криза, каза служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Ние работихме в отбор денонощно, имали сме спорове и конфликти, но резултатите са налице - всички виждате какви бяха цените тогава, сега са два пъти по-ниски, добави вицепремиерът.

Той припомни, че след откриването на интерконектора с Гърция на 1 октомври 2022 г., България вече може да получава природен газ на по-ниски цени, добавя БТА.

Снимка: БТА

Вицепремиерът допълни, че служебното правителство е успяло да овладее и цените на горивата. По думите му, в резултат на тези усилия, цените на горивата са паднали с около 1 лев и вече са най-ниските не само в Европа, но и в целия Европейския съюз.

Ние ги заварихме на 3,40-3,50 лв. за литър, в момента бензин А95 е 2,50 лв. за литър, заяви Христо Алексиев. България, използвайки дерогацията и всички действия, които предприе, се възползва по най-добрия начин от цялостната ситуация и конюнктура в интерес на потребителите, гражданите и бизнеса, посочи той.

Алексиев припомни, че служебното правителство е успяло да убеди "Лукойл" да премести изцяло своята икономическа дейност в България и да плаща данъци тук. Ние вече получихме 90 млн. лв. авансово, очакваме тази година да получил още 600 млн. лева. В крайна сметка ефектът е ниски цени и данъци, които ще използваме за компенсиране на уязвимите групи, каза Алексиев.

Той добави, че Министерството на транспорта подготвя програма за компенсиране на картите за градски транспорт за учащи и пенсионери.

От своя страна министърът на енергетиката Росен Христов посочи, че работата е била паралелно в две основни направления относно доставките на газ. Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на "Газов хъб Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената, отбеляза министър Христов.

Министърът изтъкна и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура. Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар, посочи Христов.

Снимка: БТА

Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Христо подчерта още, че са осигурени доставките на газ за цялата 2023 година, както и че е осигурено ядрено гориво дългосрочно.

"Постигнахме рекорден износ на енергия. Към БВП се добавиха близо 7 млрд. лв., които осигуриха средствата за компенсации на високите цени на тока на бизнеса", каза още енергийният министър.

Служебният регионален министър Иван Шишков пък заяви, че довършването на интерконектора с Гърция е успех на целия кабинет.

Снимка: БТА

Ние намерихме демотивиран строител и недовършен строеж. След два месеца вече имахме разрешение за ползване върху необходимата част на съоръжението, за да постигнем нужния ефект и имаме успех, който беше важен за цялата енергетика, напомни министърът стъпките по довършването на проекта, цитиран от БТА.

По темата за инфлацията служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов отбеляза, че това е бил най-тежкият проблем, с който се е сблъскал кабинетът при стъпването си в длъжност.

Той припомни, че факторите за рекордната от 1998 г. насам инфлация тогава са били основно от сектор "Енергетика". Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух, каза министърът и допълни, че принос за това са имали и преговорите по отношение на горивата.

Вижда се, че не международната ситуация промени тези цени, а работата на служебното правителство, коментира Никола Стоянов.

Той напомни темповете на спад на инфлацията, като изтъкна, че намалението й започва от октомври и определи данните за декември, когато нивата й се запазват на равнището от предходния месец, като добър сигнал, защото този месец на годината по традиция в България инфлацията предпразнично се покачва, предава БТА.

Министърът съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват, което, по думите на Стоянов, ще ни позволи включително да достигнем критериите за влизане в еврозоната.

Снимка: БТА

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща. 35 процента от необходимите количества за миналата година бяха доставени, медиите гърмяха, че хората ще останат без дърва за огрев. Но към момента няма такава криза - към Нова година всички доставки бяха изпълнени, не просто колкото миналата година, а 160 процента над миналогодишните доставки. Това е близо 1,5 млн. пространствени куб. м. дърва, каза министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите на служебния министър са доставени дърва за 210 000 домакинства. Освен това са направени 606 000 проверки в горския сектор. Той припомни, че заедно с другите министерства са били на терен в Карлово, за да направят каквото може за отстраняване на последствията от наводненията там.

"Поздравления и към Министерството на енергетиката за съвместната инициатива с пловдивския владика, в която бяха осигурени дърва за зимата за 400 домакинства", заяви Гечев. По думите му държавата е работила не като отделни министри, а като цялостен Министерски съвет.

Две седмици по-рано служебният министър-председател поиска от колегите си да подготвят отчетите така, че да може "и шестгодишно дете да ги разбере".

Премиерът посочи, че когато са встъпили в длъжност като служебно правителство, не са подозирали, че през януари 2023 г. мандатът на временна власт все още ще е в сила. Вторият мандат за съставяне на редовно правителство е в ход, краят на нашия мандат наближава, отбеляза Донев.

Помощ за най-уязвимите

За първи път кабинет е разработил и приел такъв пакет от мерки за подкрепа на уязвимите групи хора, получаващи целеви помощи за отопление. Няма друг такъв кабинет от времето, откогато се прилага тази мярка, от далечната 2008 г., заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

С този пакет от мерки достигнахме до всеки десети гражданин в България, подчерта Лазаров, цитиран от БТА.

Той припомни, че е бил част от четири редовни и четири служебни кабинета. Отчете, че в сегашното служебно правителство се е чувствал най-подкрепен и благодари на колегите си за екипната работа.

Благодарение на тази екипност, в Министерството на труда и социалната политика имахме възможността да разработим и да предложим за обсъждане поредица от инициативи, които да се отразят върху жизнения стандарт и да запазят качеството на живот на уязвимите групи в среда на повишаващи се цени на енергоносители и на храни, коментира той.

Снимка: БТА

Линията на бедност

Безпрецедентно увеличихме и размера на границата на бедността за тази година - с 22% увеличение, с които се увеличи и подкрепата за хората с увреждания, отчете още Лазаров. И добави, че това засяга повече от 670 000 души, които ще получават с 22 на сто по-висока финансова подкрепа.

Онова, което е изключителен успех на служебното правителство, е създаването на условия за реформа в областта на социалното подпомагане, коментира Лазаров. Той припомни, че със законодателни промени социалните помощи са били обвързани с размера на линията на бедност.

"Има един непосредствен ефект - от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с почти 65 на сто", подчерта вицепремиерът.

Подкрепа с топъл обяд

С поредица от наши решения оказахме подкрепа и на 80 000 нуждаещи се от 180 общини, като им предоставихме топъл обяд през зимните месеци, отчете още Лазар Лазаров, предава БТА.

От началото на тази година вече тече процедурата и за сключване на нови договори, добави той.

Ръстът на минималната работна заплата

Министър Лазаров изрази мнение, че служебното правителство не се е поддало на "масовата истерия" за ръста на минималната работна заплата. Той припомни, че е постигнато увеличение с 9,9% на минималната заплата. Това увеличение на годишна база е точно 20 на сто, което изцяло компенсира инфлационните процеси в страната, заяви Лазаров.

Помощта за пенсионерите

Създадохме и условия 900 000 пенсионери да получат увеличението на своите пенсии от октомври миналата година, като средното увеличение е с 15,2%. Изплатихме и коледни добавки на всички пенсионери в размер на 70 лева, отчете също вицепремиерът. Той добави, че това е най-високият размер на коледна добавка.

В края на своето изказване Лазаров подчерта и ниското равнище на безработицата, добавя БТА.

Мигрантите

"Каналджийските схеми станаха видими, благодарение на системната работа на МВР с всички усилия, които положи да противодейства на това явление", заяви Гълъб Донев.

Снимка: БТА

"Успяхме да пречупим кривата на мигрантския натиск още през септември миналата година", отбеляза от своя страна Иван Демерджиев.

По думите му служебният кабинет е заварил граничари, които нямали облекла и техническо обезпечение. Заварили са и Гранична полиция, която не е достатъчно финансирана от 2009 година насам. 

Демерджиев подчерта, че съвместно с МО са успели да възстановят държавната граница, да се доставят облекла на граничните полицаи, както и да се ремонтира система за видеонаблюдение. Стартирани са и обществени поръчки, с които да бъде доставена необходимата техника - от автомобили до оръжия. Подобрена е и комуникацията с турската страна.

Българската армия участва активно в отбраната на държавната ни граница още от 2017 година, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА.

"Ние работим в отлично взаимодействие с Гранична полиция. Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември - октомври, когато участвахме в охраната на границата с над 740 човека. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции", обясни Стоянов.

Снимка: БТА

Министърът добави, че Българската армия е участвала активно, съвместно с Гранична полиция, по възстановяването на държавната граница в участъка между гранично-полицейско управление (ГПУ) Елхово и ГПУ Резово.

Шенген и европейските програми

В рамките на мандата на служебния кабинет бяха официално одобрени 10 от десетте европейски програми. По този начин беше осигурен ресурс от 19 млрд. лв. европейско финансиране, каза служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Народното събрание задължи Министерския съвет да внесе целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, припомни Донев. Той допълни, че служебното правителство работи по подготовката на законопроектите от 2 август миналата година.

Това беше една от първите задачи, които си поставихме, защото имахме нулева готовност по законопороектите, свързани с плащанията по Националния план за възстановяване, каза премиерът.

Това е и нашата цел и отговорност, защото тези законопроекти отварят врати за реформи в съдебната система, допълни той и подчерта, че законопроектите отдавна са внесени в Народното събрание, не защото "сме задължени от Народното събрание да го направим, а защото имаме дълг към българските граждани".

Министър-председателят отбеляза добрата координацията между всички министерства и каза, че успешно са изпълнили всички мерки и цели, заложени в Плана, което позволило успешното получаване на първото плащане от ЕК на стойност близо 2,7 млрд. лева.

"Чекът не беше в кабинета ми, а се наложи да работим и за това първо плащане по Плана за възстановяване и то доста усилено, в кратки срокове, с голямо напрежение", каза Донев. Всички, които имаха отговорност по това първо плащане, си свършиха прекрасно своята работа, допълни служебният премиер.

Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на редица важни процеси - от икономиката и иновациите в малките и средни предприятие до превенция и управление на рисковете от наводнения, свлачища и горски пожари, заяви и служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Снимка: БТА

По думите на Пеканов парите от европейските програми ще допринесат за реализирането на важни проекти в сферата на транспорта, за развитие на човешкия капитал, за осигуряване на работа и за образование, добавя БТА.

Пеканов подчерта, че от началото на август миналата година за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите месец-два. Вицепремиерът подчерта, че това е резултат от екипната работа на целия служебен кабинет.

По темата "Шенген" служебният външен министър Николай Милков отбеляза, че членството на България е приоритет не само за нашата страна, "това е европейски приоритет - приоритет за цялата общност от държави". 

Имаме постигнато общо разбиране - на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност във втората половина на годината - наесен, заяви той.

Министър Милков припомни, че в рамките на мандата на служебния кабинет е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и с всички държави членки на ЕС. Той отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни - Нидерландия и Австрия. Милков добави, че "в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция.

Снимка: БТА

Бяха предприети също така дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Това не е въпрос само на политически престиж, а е директен европейски и национален интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза, обясни министър Милков, цитиран от БТА.

По думите му в резултат на тези усилия е постигнато безпрецедентна подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген. Според него това е поставило в неудобно малцинство двете скептични държави - Нидерландия и Австрия, и ги е накарало да бъдат по-склонни за разговори за завършването на процеса по присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство през тази година.

По думите му е важно да се отбележи, че основни партньори като Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за "нашата кауза", а не само с пасивна подкрепа. Министър Милков подчерта още, че България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Планът за възстановяване и устойчивост

Екипът на Министерството на иновациите и растежа (МИР) на служебното правителство увеличи сериозно интереса на българските фирми към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

На 2 август 2022 година в МИР имаше само четири проекта за помощ по НПВУ, а сега имаме 10 200 проекта на малки и средни предприятия, каза министър Александър Пулев.

Това стана с открит диалог и във взаимодействия с другите министерства. Организирахме редица семинари, използвахме и иновативен подход да обиколим цялата държава, като имахме срещи с 28 областни управители. В срещите участваха представители на местните власти и на работодателски организации, и на тях се даде информация за отворените процедури по НПВУ. Информацията е сила, затова хората кандидатстваха и успяхме да получим инвестиционен интерес от всяка една област в България, каза министър Пулев, цитиран от БТА.

Модернизацията на армията

Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на месец август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Още повече, че на около 100 км от нашата граница има конфликт", добави Стоянов.

По-рано днес по време на отчета си той заяви, че Българската армия участва активно в отбраната на държавната ни граница още от 2017 година, добавя БТА.

Детската болница

Надявам се, че бъдещото редовно правителство няма да даде заден ход за бъдещата детска болница. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

Теренът, който намерихме за болницата и обявихме като обект от национално значение, беше една от задачите, поставена ми и от президента Румен Радев, каза още министър Меджидиев . Да не забравяме, че и президентът Радев е част от екипа ни и когато сме го потърсили, ни е помагал, допълни той.

Министър Меджидиев благодари за съдействието и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по темата за терена на детската болница. По думите му процесът за детската болница е от седем години. Прескачахме от тема в тема, в лобистки опити за мястото, нарушихме доста интереси и създадохме врагове, но това е държавническо решение, допълни той.