БСП свиква лидерска среща за разговори с останалите парламентарно представени сили за третия мандат за съставяне на правителство, съобщи на брифинг председателят на БСП Корнелия Нинова. Към момента е ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил присъствието си, а от "Възраждане", ПП и ДБ обявиха, че няма участват в лидерската среща.

Нинова посочи, че остава умерен оптимист за съставянето на правителство.

"Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих ги утре на среща в 11 часа в зала "Изток" и изпратих писма", съобщи тя.
По думите й, по време на разговора й с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той е потвърдил участието си в срещата.

Засега обаче сред парламентарно представените сили няма мнозинство в подкрепа на управление на левицата.

ГЕРБ имат партийно решение да не влизат в коалиция с левицата, нито да подкрепят управление на социалистите. С пост в личния си профил във Фейсбук Бойко Борисов също потвърди, че е разговарял с Корнелия Нинова за лидерска среща и е заявил присъствие.

"Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Продължаваме Промяната" няма да отидат на лидерската среща, обяви съпредседателят на партията Кирил Петков. Той уточни, че биха разговаряли със социалистите на двустранна среща или тристранна и с "Демократична България".

Късно снощи от "Продължаваме промяната" разпространиха позиция, в която обявиха своя отказ за подкрепа за третия мандат, но ще застанат зад националните приоритети от програмната си декларация, които съвпадат с целите на евентуален нов редовен кабинет.

ДБ също няма да участва в лидерската среща.

"На този етап за такава лидерска среща не виждаме условия, в които ние да се включим", заяви Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България", във връзка с предстоящата утре от 11:00 часа в парламента лидерска среща.  Иванов съобщи, че е разговарял с Корнелия Нинова. "Това, което ѝ казахме е, че ние не отказваме разговори с БСП, че шансовете да получи подкрепа от нас не са големи поради големите различия. От тази гледна точка, ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат", коментира Иванов. Ако тя има желание да разговаря конкретно с нас, ние сме на среща за такъв разговор, добави Иванов.

"Възраждане" също няма да отиде на лидерската среща, каза Костадин Костанинов в парламента днес.

Той повтори заявеното тези дни, че няма да отидат на обща среща, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Но са убедени, че правителство с третия мандат няма да има. Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма, посочи лидерът на "Възраждане". Костадинов отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация. Но има и други теми, по които не срещаме подкрепа от левицата, още повече, че има нещо изключително неприятно, което вече създава проблеми при разговорите, добави депутатът. И обясни, че това е публикацията в чуждестранната преса за износ на оръжие и петрол от България за Украйна миналата година. Това минаваше по някакъв начин с мълчаливото съгласие и знание на БСП, които управляваха сектора "икономика", и е някак малко лицемерно, по думите на Костадинов, неговата формация да води със социалистите едни такива разговори. 

ДПС и "Български възход" дадоха сигнал, че са готови да преговарят за правителство.

"Лидерската среща ще реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство", изтъкна пред журналисти в парламента Йордан Цонев от ДПС. "Форматът няма значение, но само ако има диалог мандатът не е обречен", смята той и посочи, че "не са излезли партиите от окопите, които те изкопаха". "Нагласата на прокситата на кръга "Капитал" е, ако те не могат да съставят правителство, да се пречи за съставяне на каквото и да е друго правителство", допълни Цонев.

"Български възход" е готова за разговори, подчерта лидерът ѝ Стефан Янев, като едно от условията е сключване на коалиционно споразумение.