181 депутати избраха новия министър на отбраната Драгомир Заков на мястото на Стефан Янев. ГЕРБ подкрепи мнозинството, а ДПС се въздържа. "Възраждане" пък изобщо не участва в гласуването.

Опозицията обаче вече отвори думата за оставка на кабинета. Директно го заявиха от "Възраждане", а от ДПС подчертаха, че само заради сложното военно време не са я поискали до този момент. Въпреки че партията на Бойко Борисов застана зад управляващите при персоналната смяна в кабинета, и оттам подеха темата за оставката.

БСП пък не се отцепи от мнозинството, след като успя с ултиматум да направи така, че късно снощи Тодор Тагарев да отпадне като номинация и да бъде заменен с нашия представител в НАТО досега.

Извънредното заседание на Народното събрание започна с фалстарт.

Още в началото му от страна на "Продължаваме промяната" бе поискано прекъсване и 30 минути почивка за консултации между парламентарните групи на мнозинството.

През това време стана ясно, че Тодор Тагарев вече не е фаворитът на ПП за военен министър и вече е сменен с номинацията на ръководителя на мисията ни в НАТО Драгомир Заков.

Причината - непреклонната позиция на БСП. Депутатите от соцпартията са взели решение, че няма да подкрепят Тагарев в пленарната зала и са го нарекли "ястреб" по време на заседанието на ПГ в понеделник вечерта пред премиера Кирил Петков и в присъствието на вицепремиера Асен Василев, съобщиха соцдепутати пред Dir.bg.

На влизане в парламента обаче премиерът отрече да е имало обструкции по едната кандидатура, макар и да не обясни кое е наложило смяната. Не е имало отбой от нито една институция, гарантира той в отговор на медиите и допълни, че късно снощи Заков е приел поканата, а премиерът уведомил президента Румен Радев.

Ден по-рано на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков заяви, че "негов министър не може да използва думата "операция" вместо думата "война".

"Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилност на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше наше малцинство в Украйна и българи се криеха в мазетата в Киев, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", заяви Петков. 

Решението му не срещна одобрението на част от гражданите, които излязоха пред МС на протест срещу освобождаването на Янев, както и поискаха той да заеме мястото на Кирил Петков на председателския пост.

От ДПС и "Възраждане" заговориха за оставка на кабинета, а от ГЕРБ упрекнаха управляващите, че под "вето от БСП" са сменили Тагарев.

Обяви го от трибуната Тома Биков. Той разкритикува, че правителството не прави нищо, за да облекчи българите с постоянния растеж на енергините цени.

"Вие сте много луксозни в това мнозинство! Вие сте много луксозни типове и си представяте, че всичко е една презентация! Война е", възкликна Биков и отнесе забележка за думата "типове". 

По време на дебатите пред парламента се проведоха протести срещу смяната на Стефан Янев.