Кандидатът за премиер акад. Николай Денков и представители на "Продължаваме промяната" върнаха на президента Румен Радев неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък с национални цели, с приоритети, със задачи за тяхното постигане не получи достатъчно политическа подкрепа, но аз съм сигурен, че това усилие си струваше", заяви пред държавния глава Денков, придружаван от съпредседателя на ПП Асен Василев и председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България в следващите месеци и години тепърва предстои. Тя не е академично занимание, това е въпрос за бъдещето на нашите деца, внуци - къде искаме да живеят и как искаме да живеят", коментира още кандидатът за премиер.

От своя страна Радев припомни, че при връчването на мандата е обсъдил с ПП виждането за подхода и шансовете за съставяне на правителство, както и приоритетите и целите в декларацията.

"Но вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас", обърна се към представителите на ПП президентът и продължи:

"Така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос".

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи папката на Денков на 3 януари, след което ПП започна срещи с останалите парламентарно представени партии. Условието на формацията да представи състав на кабинет беше групите от НС да се обединят около приоритети за страната, които бяха формулирани в текст на декларация. 

В края на миналата седмица обаче тя не беше подкрепена от депутатите в НС, след което президентът обяви, че ще приеме кандидатът за премиер на ПП на "Дондуков"2. 

Първият мандат беше връчен също по конституционната процедура - на първата по численост политическа сила ГЕРБ. Нейният кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски го върна изпълнен, но проектокабинетът на партията не срещна подкрепа в парламента.