Съгласие между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ може да има, но само по определени политики, които са полезни за България. Това заяви пред журналисти кандидатът за премиер на ПП Николай Денков, който малко по-рано върна неизпълнен втория мандат на президента Румен Радев. 

"Това, което си казахме, е, че България има нужда от правителство, което обаче да работи в полза на хората, на бизнеса - това, което е важно за всички нас", разкри Денков за разговора с държавния глава, който поиска да обсъди с представителите на ПП възможност за договореност за кабинет между ПП, ГЕРБ и ДБ.

Бившият министър на образованието посочи, че трябва да се изчака президентът да връчи третия мандат и мандатоносителят да определи процедурата, по която ще се обсъждат политики. 

"Нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъждат политиките, които са полезни за страната. Оттам нататък как ще се организира процесът - зависи изцяло от мандатоносителя. Ясно е, че ще бъде различен подходът на "Български възход" от този на БСП, от третия на "Демократична България", така че нека да видим кой ще вземе третия мандат", коментира още кандидатът за премиер на ПП.

Той заяви, че съгласие с ГЕРБ би могло да има по политиките, които са полезни, но ПП не използва думата "договорка".

"Да кажем една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа, е нещо, от което зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа, или не", пояси Денков. 

Снимка: БТА

По думите му голяма част от партиите в парламента не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за България и са избягали от тази дискусия.

Денков върна папката с неизпълнения втори мандат на президента Радев, след като депутатите в парламента не подкрепиха декларацията на ПП с цели и приоритети.

"Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас", обърна се държавният глава към представителите на ПП и ги помоли да обсъдят този вариант.