Бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов оглави бюджетната комисия в Народното събрание. Чобанов бе излъчен за председател от своята група, а другият финансист на движението - Йордан Цонев, който е и зам.-председател на НС, стана неин член. Петър Чобанов бе избран почти единодушно от депутатите и дотам съгласието по попълването на състава на комисиите приключи. 

За заместник-председатели бяха излъчени друг бивш финансов министър - Кирил Ананиев от ГЕРБ, Венко Сабрутев от ПП, социалистът Румен Гечев и Владислав Панев от ДБ. Съставът на комисията беше гласуван анблок с 225 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

Отново възникна препирня в пленарната зала, след като от ПП се противопоставиха на предложението на "Български възход" гласуването за парламентарните комисии да бъде прекъснато и да продължи в четвъртък. Аргументът, който изведе Румен Йончев, беше, че трябва да има време партиите да съгласуват своите зам.-председатели в отделните комисии.

От ГЕРБ подкрепиха предложението, а Десислава Атанасова подчерта, че само за 24 часа ръководствата на ПГ са успели да се разберат и да постигнат съгласие около председателските постове. Тя обаче обясни, че при останалите комисии, освен бюджетната и социалната, има известно припокриване на изискванията на различните парламентарни групи и се налага повече време. Оказало се, че има претенции от други парламентарни групи към социалната комисия и други комисии.

Атанасова призова за прекратяване на заседанието, за да може Председателският съвет да уточни местата в комисиите и утре да има консенсус в пленарната зала. От "Възраждане" също подкрепиха идеята попълването на комисиите да продължи утре сутринта. "Успяхме да разпределим по-трудното - председателските места, за заместник-председателите мисля, че няма да е такъв проблем", коментира Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

От ПП обаче опонираха, като и Андрей Гюров, и Асен Василев изтъкнаха, че никой в държавата не приключва работа в 15.00 часа следобед. Двамата посочиха, че днес депутатите са почивали достатъчно, като едната им почивка им продължи поне час и половина.

Снимка: БТА

Кирил Петков пък настоя депутатите да продължат да работят, да попълват комисия по комисия, като се дават почивки, когато имат нужда да обмислят кои да бъдат членовете им в дадена комисия.

От БСП също се обявиха против приключването на заседанието, което по правилник завършва в 14.00, а днес продължи повече от час след редовното време.

Корнелия Нинова коментира, че само преди десет минути са разговаряли председатели на парламентарни групи и се е разбрало, че има спорни комисии, по които още не са излъчени заместник-председатели, но има и безспорни, които са решили да гласуват. "Освен социалната, още седем-осем комисии се видя, че са безспорни, предлагам да ги гласуваме", настоя Нинова. Тя укори депутатите, че три дена не са могли да изберат председател на НС, а сега се готвят да избират членове на комисии още толкова време.

Снимка: БТА

В този момент реагира бившият й коалиционен партньор Христо Иванов. "Нинова говори за разговор, в който ние не сме участвали", възрази лидерът на ПГ на "Демократична България" и поиска да се проведе председателски съвет.

В крайна сметка със 150 гласа "за", сред които и тези на ДБ наред с ГЕРБ, БВ, "Възраждане" и ДПС, надделя мнозинството за прекъсване на заседанието и довършването на съставянето на комисиите като първа точка в четвъртък. Против бяха 73-ма народни избраници от ПП и БСП, а двама се въздържаха.