Парламентът прие проекторешение, с което депутатите задължават МС до една седмица да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е нужно заради предстоящото подаване към Еврокомисията на искане за второ плащане към 31 декември 2022 година. Проектът за решение е внесен от ГЕРБ-СДС.

Получи се парадокс - всички парламентарни групи, без "Възраждане", гласуваха "за", но това не ги спря близо три часа преди гласуването да спорят и да се обвиняват взаимно за забавянето на Плана за възстановяване, както и за това какви проекти и ангажименти за България са заложени в него. Само неколцина депутати от ДБ и ПП натиснаха копчето "въздържал се", но нито един не гласува "против".

В епицентъра на парламентарната схватка между старата опозиция ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" с бившите управляващи от "Продължаваме промяната" се оказаха заводът за батерии и обещаната пред Брюксел либерализация на енергийните цени за битовите потребители.

"Искаме да проверим дали тези 22 закона наистина са готови, до каква степен служебното правителство ги възприема, и второто, след като бъдат внесени въпросните 22 закона, тогава ще видим дали ще се получи увреждане на интереса на българските граждани. Но искаме да знаем кои са подготвени и какво пише в тях", мотивира предложението Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС обвиниха ПП, че заради тяхното управление Планът за възстановяване е бил забавен с година и половина. "Ние го оставихме готов през април 2021 г.", напомни Делян Добрев. "Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката, които не са необходими на никой, още по-малко на енергетиката, но на онези, които вземат комисионите", каза бившият енергиен министър. И продължи в цифри: "1 милиард за батерии, 200-300 милиона за геотермална енергия".

Скрийншот: Народно събрание

Той заяви, че за да могат да вкарат в плана тези два проекта, е имало "разменна монета" с ЕК и това е било обещанието за затваряне на тецовете ни и за залагането на дати за либерализацията на енергийните цени за битовите потребители. "Те обрекоха българската енергетика и българските домакинства, за да вземат милиони за батерии и геотермални енергии", обвини ПП Делян Добрев. Друг бивш ръководител в енергетиката, Жечо Станков, пък упрекна бившите управляващи за спирането на програмата за саниране. "Да имаш булка, но да нямаш рокля", използва той метафората, за да онагледи какво е енергийна ефективност при несанирана сграда. 

Подобни упреци прозвучаха и от представителите на "Възраждане". Цончо Ганев цитира записаното в плана, приет от предишното мнозинство - закриване на тецовете до 40% след три години и две стъпки за либерализиране на цените за битовите потребители. "Ще ни обречете на енергийна криза, само за да се закупят едни батерии и да прокарате чуждестранни интересни, ще закриете българската енергетика генерално", възкликна той. "Няма как да подкрепим такова нещо. От "Възраждане" нямаме намерение да ви подкрепяме в този геноцид срещу българската икономика. Целият план е обречен. Точно такива решения трябва да предоговаряме", заяви зам.-председателят на НС от "Възраждане".

Снимка: БТА

Бившият министър на финансите Асен Василев пък заплаши Цончо Ганев със съд заради изказването му. "Третия път - направо през съда", посочи той в отговор на изказване на Цончо Ганев, в което депутатът от "Възраждане" обвини предишното правителство в национално предателство. Ако бяхте прочели плана, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн, който трябва да бъде изваден или затворен, нито един, каза Василев. По думите му, това е значително по-добре от предишната версия на плана, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа. "Което означаваше България да влезе в газова зависимост и за електроенергията си. Може би това е бил вашият план, съжалявам, че го развалихме", добави той.

В подкрепа на плана и иновативните енергийни проекти в него станаха и други депутати от ПП. "Батериите са една добра инвестиция, с тях ще имаме по-големи възможности да балансираме енергетиката и така ще сме запазили водещата си позиция в интегрираната система на Балканите", смята Владимир Табутов, а бившият просветен министър Николай Денков изказа недоволство, че за всички проблеми в държавата се обвинява бившето правителство. "Очевидно тази седмица е посветена на това да обвиняваме ПП за всички проблеми в държавата. Това забавяне се дължи на всички избори, които проведохме - което се дължи на вас", обърна се той към ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", като ги обвини, че те са ги предизвиквали.

"Да си бяхте направили правителство и да бяхте работили по тези теми. Рамките на тази енергетика бяха подписани под решение на Борисов", каза Денков, но откъм банките на ГЕРБ му подвикнаха "лъжа". "Този план има за основна цел да модернизира България и ако някой си представя енергетиката само като пушещи комини, тогава заедно трябва да си представяме и други технологии", каза ексминистърът на ПП. Денков предложи да се гласува предложението, за да се внесат максимално бързо тези закони. "А ако Възраждане искат да блокират плана, нека да го кажат ясно", призова депутатът от ПП.

Да прецизираме нашия национален интерес - такъв, какъвто трябва да бъде", призова Джевдет Чакъров от ДПС. Бившият екоминистър изказа притесненията на партита си от поетите ангажименти с плана, като попита каква е алтернативата, след като закрием тецовете до 2038 г.

"Ние също сме силно притеснени и загрижени точно какво трябва да изпълняваме. За нас е важно да се грижим и да спазваме всички норми по отношение на здравето на хората, но тецовете са необходими. Каква е алтернативата след закриването им до 2038 г. Това трябваше да е ясно анализирано, а не да се спрем на някакви батерии - това разбрахме от изслушването на Асен Василев, когато питахме", каза депутатът от ДПС.

"Да седнем и да разработим енергиийна стратегия и тогава да изпълняваме плановете. Със сигурност след 20 г. Европа ще разчита на въртящи генериращи машини", заключи пък Георги Самандов от "Български възход".

Снимка: БТА