БСП влязоха на консултации при президента за третия мандат четвърти поред и първи изразиха желание да сформират кабинет сред формациите, които вече преминаха през "Дондуков" 2 от сутринта насам.

Декларираме нашата готовност, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова на президента.

"Партиите, дори и вътре в управляващата коалиция, продължават да чертаят разделителнии линии, затова задачата на партията, която ще получи третия мандат, е изключително важна", изтъкна в началото на срещата президентът.

Румен Радев настоя да чуе каква ще бъде формулата на правителство, за което би работила БСП, както и нейната програма и приоритети. Той попита изрично дали социалистите ще разговарят с всички партии в парламента, или само с останалите три от формата на първоначалната управленска коалиция.

"Вашето мнение е важно - готови ли сте и с кого да влезете в диалог, и при каква програма, за да се формира устойчиво управление? Готови ли сте на разговори, и то не само вътре в управляващата коалиция", обърна се Радев към Нинова. И поиска да узнае дали залагат на политически кабинет, или на експертно правтелство.

"Премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, те са първата политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", отговори соцлидерката Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

"Не смятаме, че тази политическа отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет", уточни тя защо е против експертността да е водеща в едно правителство.

Нинова каза още, че БСП няма да разговаря за правителство само с ГЕРБ и ДПС, докато с останалите ще положи усилия за обединяване около три приоритета и програмата, която преди седмици изготвиха заедно с ПП и ДБ.

"Декларираме нашата готовност да положим усилия, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. Основата е програмата, конкретна и ясна като стъпки. В нея заложихме три приоритета - да бъдем социалната партия, която поставя на първо място социалната политика. Втори приоритет за БСП е "стабилна икономика", посочи вицепремиерката. "И на трето място, за нас безкомпромисната борба с модела на ГЕРБ трябва да продължи", каза Нинова.

От партията нееднократно досега изразиха готовност да сформират правителство, ако получат този шанс.

Мнозина анализатори прогнозират, че точно социалистите ще бъдат избрани от Румен Радев за третия мандат, въпреки обтегнатите отношения между държавния глава и ръководството на партията.

Според социалистите е безотговорно в този момент страната да се хвърля в предсрочни избори.

Първата политическа сила трябва да излъчи премиер, повтори Нинова и пред медиите след разговора с президента. Тя каза, че не са обсъждали с Румен Радев дали "БСП за България" може да получи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент, но потвърди, че левицата е готова да разговаря с досегашните си коалиционни партньори, ако това се случи.

Нинова изрази готовност за разговори във формата на досегашната четворна коалиция, в основата на които да бъде вече изработената програма.

"Загрижени сме да помогнем на държавата", каза Нинова. Тя изведе като приоритети въпросите с инфлацията, доходите на хората и неравенствата.

"Призовахме Кирил Петков да не бъде кандидат за премиер и му прави чест, че направи стъпка назад. Основата на преговорите няма да бъдат имената, а политиките", допълни Корнелия Нинова.

Преди социалистическата партия своите разговори за третия мандат проведоха от ПП, ГЕРБ-СДС и ДПС. И трите партии показаха готовност за предсрочни избори, макар че партията, мандатоносител в момента, ПП, обеща да води за диалог за кабинет, ако някой от коалиционните партньори до момента получи мандата.

След БСП на консултации при президента влизат от ИТН, ДБ и "Възраждане".