Трети поред на консултации за третия мандат влизат от Движението за права и свободи.

Каква е вашата рецепта за изход от политическата криза, попита президентът и получи очакван отговор - ДПС са категорични в своята позиция за курс към предсрочни избори, защото това мнозинство е построено върху омразата, разделението и реваншизма и моделът на управление е грешен.

"Вие вече декларирахте, че виждате изход от кризата в предсрочни избори, но вашата партия е натрупала опит и в парламентаризма и в управлението на страната, което предполага и една отговорност към българските граждани. Може ли, според вас, в настоящия момент на дълбока криза, страната да си позволи да остане без работещ парламент?", обърна се към ДПС Радев.

"Как вие виждате вашата роля за излизане от тази криза? Каква е вашата рецепта за намиране все пак на диалог, на консенсус, така че да предотвратим задълбочаването на тази криза, в период в който няма да има парламент - ако минем на варианта, който вие предлагате, и няма да има редовно правителство, което да може да взима стратегически решения", продължи с въпросите държавният глава.

Мустафа Карадайъ аргументира позицията на ДПС от пролетта насам - че формулата на властта е сгрешена и затова се е разпаднала.

Снимка: БТА

"Нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел, крива къща", отвърна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като припомни, че Движението още от април насам предупреждава, че властта няма да издържи.

"Още през април заявихме, че формулата за съставянето на сегашната власт е грешна. И политическата логика диктува тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи и тя ще падне рано или късно. И ние още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни избори. Но ние сме отговорна политическа партия със скромен политически опит от 32 г. и винаги ДПС е играела своята отговорна роля", подчерта Карадайъ.

Снимка: БТА

"Но, докато се стигне до предсрочни избори, много е важно какво има да се направи. Предсрочни избори ще има - да, но много е важно какво ще правим до тях", подчерта лидерът на ДПС. И декларира, че в това отношение партията му е готова да си носи отговорността, защото се намираме, освен в политическа, и насред други кризи.

"Наистина, намираме се в една и политическа криза, освен всичките други", каза лидерът на Движението, като добави още енергийна, здравна, икономическа криза с инфлацията.

Снимка: БТА

Разговорът с президента протекъл "много констурктивно, много сме доволни", дадоха своята оценка от ДПС след края на консултацията. От партията се надяват да са допринесли и да са били полезни на президента да вземе своето решение, посочи Карадайъ.

"Политическата логика диктува, че ще има предсрочни избори, рано или късно, но пътт, по който ще се стигне до предсрочните избори, тепърва заедно ще го видим", каза лидерът на Движението.

"С този кабинет, ако сравняваме, не вярвам да има по-лош кабинет. За последните 30 г. по-лош кабинет мисля, че нямаше, съревновават се с този на Жан Виденов", отговори той на въпрос за следващото правителство.

Попитан за закуската в американското посолство и твърдението за натиск да се сформира кабинет между ГЕРБ и ПП, лидерът на ДПС изтъкна позицията на партията му, че управлението трябва да се основава на евроатлантическите ценности.

"Не съм привърженик на конспирациите, но под натиск, ако разбирате нашите евроатлантически ценности, да, ние имаме огромен натиск на база нашите ценности, а не натиск отвън. Политическата конюнктура в момента диктува България да има ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство и управление на страната", заяви лидерът на ДПС.

 

Преди ДПС на разговори преди връчването на третия мандат на "Дондуков" 2 бяха вече "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. От ПП не отговориха категорично на президента как ще постъпят при връчване на третия мандат на някоя от партиите в тяхната коалиция, само обещаха да бъдат диалогични.

От ГЕРБ повториха становището си, че това Народно събрание вече е изчерпано и не може да бъде съставено стабилно мнозинство, но обещаха съдействие за решаване на проблемите при настъпилите в страната кризи.

Президентът пък нарече третия мандат "последна надежда" и подчерта, че е важна не сделката, а принципите и ценностите, около които биха се обединили политическите сили в НС за нов кабинет.

Едва след консултациите Румен Радев ще реши на кого да връчи третия мандат. 

След ДПС на среща при президента влизат от БСП, а след тях ИТН, ДБ и "Възраждане".