"Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители. Защото отмина времето, когато щом завършиш висше образование или защитиш специалност, с това да приключва обучението." Това е заявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов, който участва онлайн в Срещата на върха по социални въпроси на ЕС в Порто. Съобщението е на пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов е изтъкнал, че България подкрепя начертаната в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права цел, според която до 2030 г. най-малко 60 процента от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година.

Пред участниците във форума министър-председателят Борисов акцентира върху необходимостта в следващите години да се достигне високо ниво на дигитализация, което може да се реализира със залагането на този важен приоритет в програмата на правителствата на държавите членки, се посочва в съобщението.

Борисов е посочил изключително важната роля на информационните технологии в съвременния живот и е добавил, че един от суперкомпютрите на Европа се намира в България, построен е и е готов за експлоатация.

В рамките на изказването си той е отбелязал, че българското правителство в последните години инвестира изключително много в образователните система и инфраструктура, постигна двойно увеличение на учителските възнаграждения и бе положена основата за успешно онлайн обучение във всички класове. "Така че съм оптимист, тъй като хората бързо разбраха, че трябва през целия си живот да се обучават, за да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда", е добавил Бойко Борисов.