Общинските съветници от "Демократи за силна България" в Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив Паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на ДСБ, цитирани от БТА.

В проекторешението общинарите предлагат паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство в София. Искат още да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около известния като "Альоша" монумент. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено.

В мотивите към предложението инициаторите заявяват, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и също така "на потиснатото национално достойнство", както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника "Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

По думите на Владимир Славенски ДСБ - Пловдив има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани, посочи той.

Според Йоно Чепилски паметникът "Альоша" се отличава силно от другите паметници в града със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив, а неговият превес над другите паметници в града показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период, коментира той.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет в града на тепетата за сесията на 17 януари.

Идеята за демонтажа на "Альоша" не е нова, но стана актуална покрай нарязването на фигурите на Паметника на Съветската армия в София. Още преди Нова година общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова обяви намерението на групата от ПП-ДБ за трансформация на пространството, където се намира монументът.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски", коментира общинската съветничка.

В навечерието на Рождество и от пловдивската организация на "Да, България" подкрепиха идеята. "Mястото на Альоша е в музей - в музея на историята ни! "Да, България - Пловдив" изразява категоричната си подкрепа за преместването на пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарен режим, обявен за престъпен преди 23 години. Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски! Това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост. Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка", заявиха от партията в нарочна позиция.

Възраждане" е категорично против премахването на Паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като "Альоша", заявиха общинските съветници от партията в реакция на предложението. "Считаме, че в момента няма съществено разделение в обществото по темата. Голямото мнозинство от гражданите са за съхранението на "Альоша", посочват от партията на Костадин Костадинов. От формацията предлагат въпросът да бъде подложен на референдум.

Остра полемика се разрази и навръх Нова година, когато в социалната мрежа се завъртяха снимки на десетки младежи, изкачили хълма и решили да празнуват в подножието на монумента. Защитниците на паметника го разтълкуваха, че младите хора бранят монумента, а радетелите за преместването му коментираха, че просто са избрали мястото, като по-екзотично, за да празнуват и да гледат града отгоре.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Скарлатов е едва 19-годишен, когато стъпва в Пловдив през 1944 г. През 1982-ра, почти 40-години по-късно, той се завръща в града и е удостоен със званието званието почетен гражданин. Неговата дъщеря също е посещавала страната по покана на пловдивчани.