На ход е и демонтажът на "Альоша": Общинари от ДСБ в Пловдив искат да стане до края на 2024 г.

Проектът им предвижда монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, тъй като е символ на "потиснатото национално достойнство"

Обратно в новината

Коментари - На ход е и демонтажът на "Альоша": Общинари от ДСБ в Пловдив искат да стане до края на 2024 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който иска да строи нови паметници, Младежкият хълм е свободен, хем е по-висок. Альоша стана част от Пловдив. И от гледна точка на световната история си е на мястото.

или просто сте задници мечтаещи някой да ви обърне по-специално внимание?

Ако искаме да покажем че не сме роби, ще се освободим от грозния тотем, надвиснал над Пловдив. Стига унижение и слугинаж към една чужда военна окупационна сила ,която и днес руши всичко по пътя си. “Альошката” вън от пределите на Пловдив

Не се пенете! Няма да стане. ДъБъ, ПъПъ или който и да е не може да ес пребори с едно нещо- за ВСИЧКИ пловдивчани Альоша е свързан само с положителни спомени. Нямаш ли снимка от сутринта след абитуриентския бал на Альоша, значи си бил твърде пиян да не долазиш дотам. Общинският съвет ще направи калкулацията и ще реши, че милионите са по-необходими да ес напарви града ни по-уютен и чист, отколкото да угоди на една софийска (мръсна дума в Пловдив) клика.

Пълна безсмислица, има толкова проблеми в Пловдив та до паметника ли опряхте. Вижте тротоарите в центъра, да не говорим за кварталите, унищожаването на зеленината, прахоляците през топлите месеци, огромното бандитско строителство. Какво бихте казали ще стане с тези високи бордеи ако водата в града рязко намалее???. Как ще се реши проблема с ел енергията след 2026г когато ни набутат в скъпия ток?. И още и още.... вие се занимавате с паметници, ХАЙДЕ МИСЛЕТЕ!!!!.

не съм фен на Альоша , но не е ли редно първо да отстранят хората които ограбват парите на Пловдивчани , примери: Панаира , околовръстното, стадиона и мн. други !!!!!!

Альоша, срещу който не е изстрелян един патрон, е срам за този стар очарователен град, кръпка несъответстваща на атмосферата на града , едромащабна пропаганда на червената орда , съсипала страната и половин Европа, първо в съюз и кординирано с Хитлер, после самостоятелно. И в подножието на това недоразумение паметник на Левски, като пале в нозете на алкохолизирания див мужик. Тотална гавра с историята от една тотална пропаганда на обявен за престъпен режим. Ако някои трябва да вдига паметник това са московците , които трябва да вдигнат паметник на Рузвелт, че ги спаси от съюзника им Хитлер с безпрецедентна икономическа помощ , без която самият Сталин ,казва, че са щели да изгубят войната. Само 3.6 милиона тона са металите получени от САЩ , които са достатъчни за производството на всички руски самолети и танкове през войната , плюс машини за обработване, само струговете са 28 хиляди, плюс авиационен бензин за самолетите за цялата война и оборудване да си го правят сами, отделно 20 хиляди самолета подарък , плюс 2 хиляди локомотива и 10 хиляди вагона да транспортират това оръжие до фронта , половин милиона камиони и джипове за да са мобилни и храна за цялата армия за цялата война, отделно взривни материали , муниции, както и пенецилин да не умират като мухи от раните и т.н.

Така е! Събаряйте паметника, за да се забрави историята! Нека да забравят всички какви простотии натвориха "народните избраници" през ВСВ, че хората са казали: "който забрави историята е обречен да я повтори", а от друга страна Русия каза, че когато приключи с Украйна сме на дневен ред ние. Та като събереш 2+2 се получава да подготвяте оркестрите и цветята, защото скоро ще строите на мястото на Альоша, Альоша 2, още по-голям и още по-хубав.

Ще е посветен на Алина Кабаева! .... ахахахах

Недей, че само като си го представих и ми стана смешно, че може наистина да се случи. Представяш ли си! Властта се обърне и така както искахме да сме 16-та република, 51-ви щат, да се откажем от кирилицата, да променим робството на присъствие и пак сте обърнали палачинката, защото вече няма изгода в пропадналия ЕС и за да се подмажете на новия си господар, правите паметника!

направо паметник на "полезния идиот" и "форумния трол" .

вие история четете ли изобщо- Всичко се върти около кой кого хранил и какво му дал- Знаете ли какво щеше да стене с вас лично, ако те не бяха успели- Нямаше да ви има изобщо. Втората Световна Война всичко се изписва с главни букви и то не случайно е най-унищожителната война в историята на човечеството за всички времена- Европа губи най-важното за нея човешкия си потенциал- Нека не забравяме, че Западно Европейската цивилизация е до момента най-успешната и значимата в човешката история, без нея вие нямаше да можете да драската тук в ИНТЕРНЕТ-Когато Европа гори и всичко е заложено на една карта всички остналаи страни помагат на този, който се опитва да възстанови мира- Аналогично се прави в момента и с Украйна всички помагат, кой с каквото може- Добре е, че те спечелиха войната защото нас днес нямаше да ни има, ако германците бяха установили фашистката си диктатура-

Ами ако нямаше комунизъм и тези 45г процъфтяваше Царство България, как го виждаш???. Знаеш ли "юнако", че сме били на 6 то място в Европа през 1938-39г по Икономическо развитие??. Първи на Балканския полуостров. За какъв фашизъм ми говориш неграмотнико, чети Истинската История на България. Бомбардираха ни през 1943-44г нашите сегашни "съюзници", окупираха ни червените кхмери и ни ограбваха цели 3 години, воювахме за нищо през ВСВ и дадохме над 30000 убити, и то за нищо. Какви глупости пишеш, че и до ден днешен комунягите и техните наследници ограбват и разсипват страната, сляп ли си???. И още нещо германците се държаха чудесно с нас българите, не си позволяваха никакви волности с жени, деца и старци и ни дадоха Тракия, Македония и окупираните от Сърбия западни покрайнини + Южна Добруджа. България беше ОБЕДИНЕНА. Немски пилоти заедно с нашите орли защитаваха София и загиваха за нея. И това ли не знаеш?.

Мале! Пропагандата яко те е промила! Толкова е било цъфнало и вързало царство България, че сме били на същия хал като сега. Свръх богати и свръх бедни. А по построеното и постигнатото си личи кой колко добре е бил. Беше абсурдно като се слушах по БТВ репортерите как България откупила територия от бедната Гърция, за да строи канал, чрез който България да има излаз на Бяло море. Много сме били зле икономически по комунизма, ша знайш! Особено такива крадливи "демократи" като теб!

Съборете и мостът на дружбата. Съборете и 3-4 хил.язовирни стени, проклети паразити. Нали всичко това е строено от комунистите? Не сте хора , фашистки изроди. Но ОНЯ от горе вижда.

Май изобщо не се усещаш каква глупост си написал. Какво обща има това нещо альоша с полезните неща които са построени по същото време!!!!!!!!!!!!!

Махайте всичко рашистко от земята ни!

Само да напомня на представителите на едно посолство, че това все още не е тяхна земя, колкото и да им се иска.

Мизерник

паметник на ВИНЕТУ и бандата, чалга и кьочеци.

върни панелката построена от рашистки фенове, в която живееш, мърльо. А ако си я продал, върни парите за нея дето си взел.

Накрая тях ще ги детонират

само Ленин, Сталин, Путин!

А защо да не направят още паметници... освен Альоша да има Вовочка, Серьожа? Даде на всяко тепе да сложат по един. После на всеки парк Митя,Вася, Саша, Миша. После да всяко кръстовище. Само съветски паметници, даже може да сменят имената на улиците и булевардите: примерно Владимир Илич Путин вместо Васил Априлов. Да направим петиция и да започваме от днес.

Не бе тъпако. Да направим паметници на мравояда, киро тъпото кокича , сапунерката , къдравия евреин и т.н. щатски изтривалки.

и предраги ми сър Иво. Предполагам, че "тъпако" сте произнесли стоеки пред венецианско огледало във вашия просторен и уютен дом в петербург с изглед към петерхоф. Простете невежеството ми, но кои са: "мравояда, киро тъпото кокича , сапунерката , къдравия евреин"... да не би да става дума за някакви анимационни герои или това са кодови имена на герои в компютърна игра? Не съм наясно, най-вероятно защото съм на по-сериозна възраст от вашата. Искрени благодарности и поздрави на петербург и не се сърдете на венцианското огледало, то има само една задача: да показва това което е насреща му.

да се сложи паметник на хан Аспарух... вместо Альоша . Също започва с А , ама е българско име. Иначе висчките Альоши от цялата страна ги събират в един голям парк Альоша да речем в Камчия. Откриването на парка го води Наталия Кобилкина и всички ще са доволни.

Я ме просветли, ти колко човека на име Аспарух познаваш?

Края на руското робство в България! Честито братя!

Крайно време беше вместо Альоша да се издигне паметник на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев

който защитава МОЧА и Альошата прави следното: - защитава лагерите в Белене, Ловеч, Куциан - защутава убийствата над целия български елит, убийствата на родствениците на най-големите ни възрожденци: на синовете на Райна Княгиня, на внучката на баба Тонка, на родствениците на Вазов, племенникът на Кочо Честименски - Защитава гнусния кръвожаден Народен Съд - Защитава сатрапа Сталин и неговия ГУЛАГ и всички репресии над всеки инакомислещ - Защитава превръщането на България в кукла на конци в ръцете на СССР - защитава комунистическия режим наложен ни от ссср - защитава доносничеството - защитава националния предател Тодор Живков предлагал на два пъти да се присъединим към СССР и да изгубим независимостта си - защитава робството, снишаването, терора, безправието и диктатурата

Ти така ли си роден или в училище на нищо не те научиха? Кой си ти да съдиш и да определят кой какъв е и какво защитава? За съжаление няма една истина нито ще има- Кое робство ? Коя диктатура - Ти знаеш ли как се управлява държава в онези времена и то победена държава, срещу която са всички победители освен Русия? България е в далечната 1944 изостанала бедна страна със 90% селско население и не механизирано стопанство- Освен това е третирана като победена страна във войната- Всичко което виждаш около теб, ама всичко е построено от комунистите, доносниците, предателите - ТВОЙТЕ И НАШИТЕ ПРАДЕНИ И ДЕДИ други нямаше това са хората, това е населението на страната- България не произвеждаше нищо, което да беше годно за международния пазар освен за огромния руски пазар и когато той отпадна ние фалирахме като излязохме на международния пазар- Ти вероятно си от слугите на гроб - вдигини паметник на Винету и спри да осъждаш и да оценяваш, това не е за твоя мозък .

Всички били срещу нас освен Русия... по това време няма Русия , а СССР и определено не е на наша страна, щото правят едно и също с всички страни в тяхната сфера на влияние. унищожават образования елит и си слагат послушковци , които да правят каквото им кажат от москва. Че всичко било построено след 1944-а - еми пак страшна негранотнист. Разходи се някой път в центъра на София, на Пловдив, на Русе, на Бургас... най-красивите сгради са строени преди любимите ти комунисти да дойдат. Кажи един храм построен след 1944. Да не говорим за национализацията - най-големия обир в историята на България. Може би на твоите деди не са им взели земите и не са ги вкарали в ткзс? Може дедите ти да са били тези дето идват да тормозят всеки селянин или занаятчия да се откаже от собстврността си в името благото на комунизма, може да даже да са пращали в лагерите всеки който им е отказвал.

Ти малоумен ли си? Я погледни сегашния "елит" и си дай ясната сметка, че тогавашния е бил съвсем същия. Ама направо ще е огромна загуба, ако дойде нова власт, която да изтрепе сегашните да ти кажа! България ще остане без "елит"! Направо ми се къса сърцето при мисълта!

Той може да е направил грешки, НО ТИ ГОСПОДИНЧО И ХАБЕЕР СИ НЯМАШ ОТ ИСТОРИЯ. ДО 1944г ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ Е В ПЪРВАТА 10 НА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ В ЕВРОПА, ПЪРВО НА БАЛКАНИТЕ И ВЗЕМИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕЗИ ЗЛАТНИ ГОДИНИ ОТ 1934-35 ДО 41-43, 44Г И ТОГАВА ПИШИ ГЛУПОСТИ. РУСНАЦИТЕ ГРАБИХА БЕЗРАЗБОРНО 3 ГОДИН ОТ 44 ДО 47 И ПАК ИМАШЕ. А ЗА ПОСТРОЕНОТО ОТ ДРУГАРИТЕ МОЖЕ МНОГО ДА СЕ СПОРИ.

Да сградите в центровете на градовете са построени преди 1944 това е логично- Всяко време има и своя архитектурен стил - няма как сграда построена в 1921 да е в стил - модерна архитектура- В Европа в оново време така се строи навсякъде. Защо нашите сгради да са по различни- Така че с приказките си, че онези нищо не са построи са просто глупаст- Тези сгради се поддържаха и не бяха разрушени, а обновени- Хайде да погледнем сега и да видим колко от онези сгради, поддържани от комунистите са оцеляли в момента отворко. Много от тях ги няма вече и никога няма да ги има- Унищожената интелигентост ..... охо --- В цяла Европа има съд за поддъжниците на фашизма и у нас не е по различно представи си. По другата точка - ДА СССР се казва държавата не я споменавам защото такива като теб само това и чакат- Да България е трябвало да бъде разделена на 3 части представи си, пише го в спомените на Чърчил- Той в свойте спомени казва какво е мислел да направи с нас.- И демона на историята Сталин е казал остави България на мира, срещу други отстъпки- За твое сведение ние нямама съюзници в Европа, но това е друга тема- И още нещо като си победен нямаш думата за нищо. Попрочети малко световна история- Да имаме отнети земи - но винаги има едно но --- дребни селски собственици без механизация и не ефективно селско стопанство. Това са ти отнели - Сега кой те спира отивай да работиш на село -

Съгласен съм с теб но 50%. Ами защо тези на които се кланяте ни дадоха в ръцете на съветските изверги, гледаха отстрани и се кефеха. И когато се опиташе някой истински антикомунист да иска тяхната помощ, веднага го предаваха на българските комунистически власти. Значи, че всичко е уговорено между така наречените съюзници, и тези тъпотии "студена война, желязна завеса" са само един КАМУФЛАЖ И ЛИЦЕМЕРИЕ. ВСИЧКИ СИНОВЕ, ДЪЩЕРИ И РОДА НА ВИСШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА ОТИДОХА ДА УЧАТ НА ЗАПАД И СЕГА НИ ГИ ВЪРНАХА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ, ТАКА ЛИ Е?. ТАКА Е БИЛО И ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО - ВИЖ КОЛКО ОТ ЦАРЕТЕ НИ СА УЧИЛИ ВЪВ ВИЗАНТИЯ, ЗАЩО ЛИ?. МОГА ДА ОБЯСНЯ, НО НЕ ЩЕ МИ СТИГНЕ МЕСТОТО.

Ти нали знаеш, че царя сме си го докарали от чужбина, дето толкова го величаеш?

Русофоб всъщност значи русофил.....Русоробите ги е страх от кгб и Путя и за това са русофили....Фобия на латински значи страх!!!Ние нормалните хора, ни дреме за рашките!!!!!!!!!

Само рушат! И крадат!

Говориш зо тоталитарния строй нали!?

Да, обективно погледнато всички болници, читалища, библиотеки, да не говорим колко сгради, язовири и предприятия са дело на разрушенията на тогавашния режим, а сегашния гради та се къса!

А, сга какъв строй е бе, калмук?

Какво са написали или "мислят" продажниците от "Да България" не ме интересува! Тяхната дребна, но изключително креслива и вредна клика ми е ясна. Не знам какво съградиха, но успешно рушат и трупат дългове на наш гръб.

Е как съветите са борци против фашагите като имаха договор с Адолф Хитлер за подялба на Европа? ( за недочелите кресливи изрожденци вижте пакта Молотов Рибентроп в гугъл, може нещо да ви светне) Как са антифашисти и освободители тия изроди като СССР ни обявиха война при все, че ние един войник не сме пратили срещу тях и после нахлуха в България? Може ли някой дето е обявил война и после 4 години безчинства на твоя територия и ти си принуден да го храниш и поиш за твоя сметка да ти е освободител? ( да мили недочели форумни тролове 4 години България издържа съветските войничета)

Ти си недочел. Всеки частичен прочит е реално недочитане.

кви частни прочити бе како? Аз позлвам исторически факти , ти ми дрънкаш за частни прочити. Ако не можеш да отговориш на въпросите не се пъни въобще да отговаряш.

Ами Адолфчо като е нарушил даговора и ги е нападнал, така става. А 20 милиона руснаци в гробищата доказват как са се борили против фашизма през ВСВ. А това, че сме на грешната страна познай чия вина е?

един принцип - И това е действие- Кой какво е договорил е едно, важно е кой кого напада- Когато нападаш с цел завладяване няма как това да го предствиш по друг начин освен като агресия с цел унищожаване- България е на страната на Германия и като такава е предоставила територията си и всичките си ресурси за войната- Всичко останало е просто празни приказки- Някой ни бил укупирал и ние сме го хранили 4 ГОДИНИ. Ти нормален ли си! Колко души са били 1000 или 1 000 000 души ? Като си загубил войната какво очакваш те да ти плащат може би? Да сме благодарни, че не са ни ликвидирали след Втората Световна война защото и това е било опция-

И затова, че те е окупирал и си го хранил четири години му издигаш “паметник?!?!?!

Да слагат на негово място един огромен паметник на Васил Левски и да се приключва, а Альошата да го пратят в масква може да го сложат пред бункера на Путин.

Защо шепа вандали и глупаци посягат на държавата. Всички страни се стремят да се впишат в борбата срещу фашизма. Само ние които сме били на страната на антифашистката коалиция, дали сме десетки хиляди жертви и сме освободили държави от фашизма,Като част от съветската армия се борим това да го заличим. Стигнали сме до Виена. Ако не е била Съветската армия да помогне на Драва щяха още десетки хиляди българи да загинат. Тея двамата плюят на костите на загиналите българи.

Защото снощи си го казаха в национален ефир от ДБ, че този паметник е обида за жертвите на комунизма, а кои са били жертвите на комунизма? Фашистите, които са ни вкарали на грешната страна във войната и заради тях сме изгубили територии и сме изплащали репарации.

Те и сега са същите, и ще ги застигне същата участ

Само илитерати тук!?!?!Фашизъм е имало само в Италия, Другарко Дърева!!!!

И тези после пак ще мрънкат срещу Народния съд

Нов нараден съд срещу наследници на шумкари и комуняги ВЕДНАГА!!!

То ако има, ще си отиде пак "цвета" на нацията, само да напомня, че онези времена много напомнят на тези времена и тогавашния "цвят" на сегашния.

Понеже нямат умения да градят, втурнаха се да рушат. 1:1 с комунистите след 09.09.1944г. Нулева разлика и в способностите, и в интелекта, и в образованието. Не съм изненадан... Да видим кога ще разпокъсат България. Една част на Турция, друга на т.нар. Македония, трета на Румъния... Повръща ми се. Не от политиците, те са отражение на масата гласоподаватели. От гласоподавателите ми се повръща... Овца до овца... Не... обиждам овцете... Плужек до плужек, макар, че и това е обидно да плужеците... Зелени еуглени са...

Откакто сме в ЕС, само закриваме и разрушаваме

И защо ще чакат цяла година?

Да видят накъде духа вятърът. Че ако дойдат руснаците, тези ще станат първи защитници на паметника.

Хахаххах руснаците!?!?!?Те не могат Авдеевка да преминат!?!??!Хаххахахх хахахах

Тези от съйбето подготвят събарянето на храма на връх Шипка,както и на храна Алексадър Невски.Не трябва да бъдем стадо и да се съгласяваме.

Така като гледаш коментарите... Стадото мучи в транс...

Първо това е ФАЛШИВА новина. Никой няма да руши паметника на връх Шипка, а само ще му бъде направен ремонт, така че да му се удължи живота. Второ и трето троловете да замълчат и ЕС е далеч по-добре от колкото Евразия.

Всички альоши в страната да отидат в задния двор на някое ТКЗС.

Альоша - Лошо ми е...! Пловдив - най-стария европейски град заслужава друг символ, български. И това ще стане. Пловдичани са умни и интилигентни хора. Давай Пловдив, отърви се от тоталитарния символ!

Напротив, Пловдив заслужава точно този символ, за да напомня на днешните фашаги предците им какво направиха с България.

е да де ама самия паметник символизира фашиъм, който и в момента си е в Масква и си e в класическия си вид

Вземи отвори учебник по история за 9-ти клас и прочети какво е фашизъм, за да не се излагаш пред хората.

Пловдив ще спечели много повече ако направи пръв ДЕТСКА БОЛНИЦА, но уви с идиоти като теб дори и сокаците ни са като от 19 век. Вместо да се ерчи като комплексирано маке.

Първо постройте нещо, пък после рушете. Аман от рязруха в тай държава!!! Всеки тръгнал да руши. То за рушенето акъл не се иска. И братята само това могат. По какво се отличавате от тях?

Комунягите защо разрушиха всичко на времето!?Защо избиха елита и довлякоха вашите шумкари в София!?

Я припомни какво са разрушили?

Стотици паметници!?!?!?!?Нямаш ли Интернет!?!?Паметника на Ботев във Враца, Паметника на четвърта девизия в София и на негово място, огромният Петохуйник...

Ми ще ти напомня. Ама оттук нататък тая уста мръсна и долна, фашистка, я държиш затворена! След насилствената смяна на властта на 9 септември 1944 г. започва процес на физическо унищожаване на елита на Царство България и на заличаване на историческата памет за него под формата на унищожаване на редица паметници. Паметникът на Ботев, унищожен по заповед на Червенков "Мероприятията на народната власт" по прочистване на страната от спомена за "нежеланото минало" са насочени основно срещу монументи, свързани с войните за национално обединение, но също така засягат и общопризнати национални герои, какъвто е случат с паметника на Христо Ботев във Враца, унищожен, защото не се харесва на тогавашния комунистически вожд Вълко Червенков. Сред засегнатите са и много манастири и църкви, някои от които са напълно унищожени, а други се преобразувани и натоварени с нови функции, които да обслужват "народната власт". Повечето от паметниците, които са разрушени, са изключително красиви и са дело на големи български скулптури. Те са заменени постепенно от новите "паметници" на партизани, ятаци и други герои, някои дори с богато криминално минало, нямащо нищо общо с комунизма, които на 9 септември слизат от гори и паланки, за да управляват България през следващите десетилетия. Не случайно поставяме паметници в кавички, защото много от тях, но категорично не всички, нямат тази естетическа красота, която носят истинските паметници, които заменят. Сред най-известните монументи, които са унищожени, са мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк в София, паметникът на Христо Ботев във Враца, паметникът на незнайния македонски четник в Благоевград и много, много други... Към днешна дата няма списък и обща бройка на унищожените паметници. С всяка изминала година такъв списък става все по-трудно да се изготви, защото споменът за тях избледнява, а поколенията, които имат някакъв спомен, вече физически са си отишли. Може би най-известен за всички е мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк в София. Неговото разрушаване започва през 1944 г., когато е премахнат лъвът, държащ картата на Санстефанска България в нейните етнически граници, и завършва през 1979 г., когато са заличени стелите с имената на 3000 български герои, загинали в трите войни – Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Днес е възстановен само лъвът. Изключително красив е паметникът на Христо Ботев във Враца, но не този, който познаваме днес. Първият е изработен по проект на австриеца Густав Еберлайн, който по това време е един от най-известните скулптури в Европа. Автор е на статуята на Гьоте в Рим. Паметникът на Ботев е открит през 1890 г., но при комунистите има тъжната съдба да бъде забелязан от вожда Вълко Червенков, който нарежда неговото демонтиране, защото бил "буржоазен". След това статуята на големия български поет и революционер обикаля различни складове. Паметникът на Незнайния македонски четник в Горна Джумая е издигнат през 1933 г., съборен е през 1947 г. Самият монумент, от който не е останал дори един камък, представлява фигура на четник с пушка, чийто приклад опира в краката му. На него е изписана годината на създаване на ВМОРО 1893 г. Дълго време се е считало, че четникът е Тодор Александров. Паметникът се е намирал на днешния площад "Македония", на мястото на днешната градинка пред ДНА, вдясно от читалището. Това е само една много, много малка част от унищоженото от комунистическия режим. Тук бихме добавили и гроба на Цар Борис III, който е преместен от Рилския манастир в двореца "Врана" и след това взривен, както и унищожения герб над централния вход на царския дворец, днешната Национална художествена галерия и Национален етнографски музей. Грозното пространство, образувало се там, е още едно доказателство за липсата на памет.

Не разбирам тия с какво са различни от тия, от които твърдят, че са различни... Не разбирам и защо им симпатизирате.. .Промяна... друг път... по-скоро Подмяна...

защото е имало такива говеда,питайте македонците.

Дай примери празни приказки не ни се слушат- Срещу всичко разрушено, а то е малко - дай да поставиме само язовир Искър и да видиме накъде ще наклонят везните?

е па кат са избиои елита се получава че ти си потомак на дрисняви слуги и чираци... ББААХАХА е св ми е ясно вкче що се влечете кат навляци да слугувате и чиракувате из западна европа

Ако го бях срещнал този “Альоша” в реално време, щях да му отпраскам такъв шут, че да го навра хоризонтално в гъза на бая ви Тодор.

А така,Яворе!Голям пич си!С гол г.з таралежи мачкаш.

към кого? Към хора спасили Европа от нацизма каква жалка душичка си ти. Как е възможно да нямаш и грам мозък- Агресивните хора много често са хора с психически увреждания по рождение те трябва да се лекуват.-

Комунизма е избил сто пъти повече хора от нацизма!?!?Прочетете малко, Другарко Дърева!?

Искаш да кажеш, че комунизма е избил над 40 милиона души (колкото се водеха жертвите на ВСВ навремето, че май станаха повече)? Машала, потурнак ефенди!

Недей да лъжеш, бе! Русофобите сме страхливи. Перим се ама само зад монитора. То затова няма нито един бг-русофоб на фронта в Украйна. Ако срещнеш на живо тоз Альоша най-много да се свиеш страхливо и да му излъскаш ботушите.

Хахахахх нали е пълно с русофили на фронта в Украйна!?!?!?Мишкиииии сте

... кога ли ще дойде времето в което ще извадим от Народната Библиотека Достоевски ,Пушкин... и ще ги подпалим ? и По какво се различаваме от украинците ,които събориха маса паметници /включително този на Екатерина Велика в Одеса/? Защото преди години в Берлин /на Унтер ден линден / Гледах паметника на Карл... не знам си кой си ВЪЗСТАНОВЕН след войната от ония... лошите !

Чакай, първо ПСА, после Альоша, след това Шипка... Бая работа им се събра на "Промяната" да разрушават... Толкова много, че няма да им остане време да градят... Толкова да ми напомнят на комунистите след 9-ти септември 1944-а... Що ли... Ама и до книгите ще стигнат, просто народа така и така не чете, не е спешно, визуалните камъни и бронз им бъркат по дупките на тях и на шефовете им... На ония с обелиска до езерото... Масони и рептили, като онова чучело, дето "управлява" в момента...

Пловдив винаги е бил град с традиции. За разлика от София. И селенията никога не е била гордост за пловдивчани. За разлика от София и други градове. Пловдивчани ибсега притежавам един неповторим дух на аристократизъм. Което не е вече често срещани и заслужава уважение. В този смисъл гаврата с паметника на червеноармеец мародер изнасилвач е много болезнена за пловдивчани. В началото на пътеката към върха на Бунарджика има един скромен паметник на Левски. Всъщност това е бюст на постамент. И а няма два метра висок. Не бюста, целия паметник е толкова. А на върха на хълма се издига паметник на червеноармеец мародер изнасилвач, като само статуята на мародера е висока над 10 метра. Целия паметник е над 20 метра висок. Така, това става най високата точка в целия Пловдив. И тази статуя се вижда от километра. Е, питам аз. Защо паметника на един окупатор мародер изнасилвач е повече от десет пъти по висок от паметника на Левски. Че на всичките отгоре поставен на върха на хълма. Така ли почитаме най чистия си национален герой. И скромния паметник в подножието на хълма срамежливо се мъчи да ни покаже колко сме боклучави. Паметника в София беше премахнат. Как и защо няма значение. Сега е ред да бъдат махнати всички паметници на окупационната Червена армия. ВСИЧКИ. До един. Като се почнем от Альоша. За да покажем че сме народ, а не мърша, както ни беше определил поета....

Мърша сме си. 65% мърша която не гласува. Затова Козяшките наемници са в общинският съвет да предлагат подобни простотии. Затова сме си мърша.

Мда, 65% от българите са нормални, защото не искат да гласуват за мърши, каквито са всички партии, само защото "така трябва".

с аристократизма на Пловдив ? От къде бе майна да има аристократизъм от хората дошли от селата да живеят там? Територията на България е слабо за селена и повечето българи до 18 век живеят в Северозапада след това започва развитието на индустрията и те слизат към Горно тракийската низина и Пловдив- Така че ние всички сме селяни някои повече някои по малко- Ти огределено си селянин това не е обида това е манталитет- Начина по който си написал твоето словоизлияние е по щампата на комунистическото образование-Хората в Пловдив ти с тях някога говорил ли си? Те дори литературен български не говорят по между си, а диалект и говорят на меко- Паметника какво ти пречи и защо? Какви изнасилвачи и окупатори към нас ? Към хора послещнали ги с хляб и сол и не стреляли срещу тях? Повярвай ми те са имали правото да стрелят срещу нас защото ние сме на страната на Германия но не са го направили- И още нещо ако не бяха те нас нямаше да ни има- Защото българите не бяха в списъка на високо качествените нации на чичкото с мустачките, а място в газовите камери щеше да има и за нас-

Ти софийско-шопския говор за правилен български език ли считаш?

Крайно време е и паметника- костница на връх Шипка да се разруши. Време е да се вдигне огромен паметник на на американските летци,които героично са бомбардирали София

Копейкин, ти ли си?

Паметника на Шипка е построен по-царско време!!!!Опорката ти е смешна и жалка..

Опорка - нанайци... В момента към Шипка се прилага същия метод, който приложиха СДС към паметника на Бузлуджа... Ефекта ще е потресаващо същия. Реставрация щели да правят, както реставрираха ПСА... Никой не е запомнен с добро заради нещо разрушено от него... Тия и те ще потънат в аналите на историята и срам ще тегне над поколенията им...

1. Руска кола ли имаш/караш? 2. Говориш и пишеш ли на руски свободно, без грешки? 3. Децата ти учат ли в Русия? 4. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руска банка? 5. Ползваш ли руски смартфон? 6. Ползваш ли руски компютър? 7. Почиваш ли ежегодно през лятото на Балтийско море, а през зимата в Камчатка? 8. Ти и семейството предпочитате ли руско облекло, аксесоари, обувки, парфюми, стоки? 9. При сериозно заболяване в Русия ли ще заминеш на лечение? 10. Можеш ли да изброиш по петима художници, архитекти, композитори, писатели с техните произведения от следреволюционна Русия ( без справка в Google, защото не е руски)? 11. Можеш ли да изброиш пет постижения и изобретения на руската наука и нови технологии със световно значение и ежедневно приложение от последните 20 години? 12. Можеш ли да изброиш 5 световноизвестни руски търговски марки, ползвани в целия свят? 13. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук? 14. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише “Сделано в России” / Мade in Russia? 15. За последните 10 години повече пъти ли посети Русия отколкото държави от ЕС?

Какви глупости. Ама пълни глупости. А колко американско ползваш

дано скоро тези съветски боклуци бъдат премахнати и от други български градове, във Варна анонимен е махнал паметник на игнатиев, дано не го възстановят

Колко пъти трябва да се обясни на руските агенти, че альошовци, серьожовци и пр. мочовци НЕ са нито история, нито памет, нито са български! Те не са и пропаганда, както неправилно ги представят повечето им противници. Всъщност, всички тези псевдопаметници представят тоталитарната митология на съветския болшевишки тоталитаризъм. Те са преди всичко друго три неща: -- първо, те са огромни. Не просто големи, те са с гигантски размери. Това трябва да внуши страхопочитание и съзнание за свръхчовешката мощ на режима, както и за нищожността на обикновения човек; -- второ, те са въоръжени. За разлика от обикновения човек, на когото оръжието е отнето. Тук е вложено разбирането за властта като въоръжена диктатура, като насилие над обикновените човек. -- трето, всичките съветски псевдопаметници ни представят образа на непоколебимия воин-победител, който не познава съмненията и колебанията, защото е уверен в правотата на делото си. Това е homo sovjeticus, който е тръгнал да ,,освобождава" света от лошите капиталисти, фашисти, нацисти (всъщност те са националсоциалисти...) и да докара съветския ,,рай" при потиснатите, но заблудени от пропагандата туземци. Ето, това са знаците на съветския тоталитаризъм, за които копейковци,ниновци и пр. кремълски слуги се надпреварват да докажат верноподаничеството си пред московския си государ. Те били патриоти, ама не български. Защото тяхната истинска родина не е България, нито историческата им памет е българска, нито светоусещането им в българско. Ние, българите, имаме изключително изострено усещане за свобода, докато за обитателите на московията това чувство е непознато. За тях свободният живот е по-скоро нежелано изключение, докато подчинението е нормално състояние. Само не зная къде е мястото на русофилстващите в това културно несъответствие ...

кое не е пропаганда в този свят? Какво са катедралите и църквите по цял свят - пак пропаганда , но религиозна- Каква окупация ? Ти като македонците били сме ги окупирали. А са могли да го направят ние сме на страната на Германия до последния момент и сме предоставили територията си и ресурсите си на нея- Стига с тия агенти и глупости- Гледайте там какво ви казват от посолствата и кой какво прибира вече не под масата, а пред очите ви- Оставете паметниците на мира- ЕДИН ПИРОН НЕ СТЕ ЗАБИЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, а само рушите- Като построите нещо разумно, като детската болница например тогава можете да имате очи да бутате каквото и да било- И не ми обяснявай как Русия никого не е освободила, защото в газовите камери на чичкото с мустачките и за нас имаше достатъчно място.

На некадърните политици им пречат дори и паметниците. Предлагам да ги изпратим дружно в музея на забравата

Ама и много кръв на Сергей, на Альоша, на Митя, на Саша тук се е проляла, че и септември 1944 г забрали и българските Гошо, Анчо, Пешо, Добри, Грую... и продължили на запад - към Югославия, че и към Чехия.... Всите тия с още присъединили се към тях утрепали властта на фашизма. А техните паметници на български синове КОГА ? Не е имало фашизъм у нас ли ??? А-хааа. Ама стражари-примати арестували, тарашили жилища, биели жени пред децата им, забирали бащите в участъка, палачи в затворите биели, горили, забивали клечки в ноктите, мушили пирони в ушите, слагали битите в бъчви със студена вода за изпиване на синините и айде след два часа почивка в бъчва - пак бой. Скачали върху гърдите на арестуваните още при арест и с ритниците и с боя им причинявали скоротечна туберколаза, като плюели кръв от каверни в дробовете, причинени от наранявания и до 4 месеца умирали по на 20-22-26 години. И всичките тия младежи са се борили, стачкували просто за човешки права - от 18-16-часов труд - за 12.часов. НЕ за 8-часов! Борили са се за равно заплащане на женския труд - за майките си многородни и сестрите, и жените си. За равно заплащане на детския труд. ДЕТСКИ ТРУД ! ВСИЧКИ тия БОРЦИ за ПРАВА са бити, измъчвани, осъждани по затвори и концлагери, убивани с ПРИСЪДИ, ПОДПИСАНИ ПО ЗАПОВЕД НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ! ДА !!! ТОЧНА ТАКА !!! НЕ ГО ЗНАЕТЕ, НАЛИ ??? ВАПЦАРОВ за СССР ли е писал в стиховете си ? За СССР ли се е сражавал и изобщо сражавал ли се е ??? Легални борци за трудови права са арестувани, разстрелвани и принудени да бягат в планината при партизани, да стават нелегални. Да, имало е организирано движение да не се допуска храна и дрехи за немската армия да стига до фронта . Да, имало е . ИМАЛО Е НАБУЧЕНИ ГЛАВИ НА КОЛ С ОТРЯЗАНИ ЕЗИЦИ на легално живеещи хора, а коловете с главите им да побивани на собствените им дувари пред очите на 4-5-7 техни деца, жена и майка и за сплашване на цяло село или цял град ! ИСТИНСКИ СЛУЧАИ СА. ИСТИНСКИ ! В Септемврийското въстание Антон Страшимиров пише, че народа е КЛАН, ТАКА, КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ ! Българският зъл гений-палач реже крайници, плът... налива с метална фуния газ в ануса на арестуваните и ...го запалва. ИЗВИНЯВАЙТЕ, БЪЛГАРИ! НО ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕТЕ! И ВСИЧКИ ТЕЗИ САДИЗМИ, защото стражари, палачи, полицейски началници имат кураж и гръб от Закона, спуснат от властта, от Държавата, от заповедите с подписа на Царя ни тогава. СЪОТВЕТСТВАЩИ на ВРЕМЕТО, господстващо в Европа. И от съюзничеството ни, което няма да им прости, както и не прости на Борис Трети. Както и днес същият ни бивш сююзник от ВСВойна - Германия нищо не направи за нас и държавата ни като лидер и тартор в ЕС, освен задължително деинструилизиране, затриване на селско стопанство /прехраната ни/, на фармацевтика и на здравеопазване на световно ниво, превърнато в търговски дружества-кожодери, затриване на образование, на армия и на военна техника пък по искане на НАТО от Турция, както и закриване на независимата ни енергетика чрез АЕЦ Козлодуй, вече и на ТЕЦ-ове...., недопускане на квоти да изнасяме земеделдкси храни - дадени ни от Бога. Заради оцеляването на народа ни само с хляб, дори без мляко и без дърва с женски и детски труд по 12, 14, 16 часа се е случил и Народния съд. Покрай суровато е изгоряло и питомното - интелигенция с научен и културен принос, българските военни и генерали, сражавали се за България. Когато се надигне гневът на тълпата става страшно. Пример - Френската революция с гилотините, Октомврийската революция 1917г с убийствата на руския кралски двор и .... ДСБ, ХРИСТО ИВАНОВ, ВНИМАВАЙТЕ какви ги вършите в момента ! НЕ ИЗВАЖДАЙТЕ СКЕЛЯТИТЕ ОТ ГАРДЕРОБА ! НЕ ДЪРПАЙТЕ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА ! НЕ СЪБУЖДАЙТЕ СТАРИ РАНИ В НАРОДА НИ! НЕ АКТИВИРАЙТЕ НАРОДНАТА ПАМЕТ БОЛЕЕЩА ! ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАЛИЧАВАТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЪБУЖДАТЕ НАРОДНАТА ПАМЕТ. ВСИЧКИ имаме снимки в семейните си албуми и помним сълзите на баби и дядовци, на родители, болката им от сирачеството, от смъртта по затвори на предците им ! И поколенията на тези невинни интелигенти и интелектуалци помнят несправедливостта на Народния съд. ОБЯСНЕТЕ ГО, подлоги нещастни на НАЧАЛНИЦИТЕ СИ ОТ ПОСОЛСТВОТО, ЩОТО ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ ИСТОРИЯТА НИ И НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА! НЕ РАЗРУШАВАЙТЕ ГРАЖДАНСКИЯ МИР! ПОМНЕТЕ, ЧЕ ВИЕ ЩЕ СТЕ ПЪРВИТЕ ПОТЪРПЕВШИ, АКО ИЗПУСНЕ ВЕНТИЛА НА НАРОДНИЯ МИР И ЕДИНСТВО!

Терористи

ПОМНЕТЕ БЪЛГАРИ, НО И РИСТЮВЦИ : КОЙТО НЕ СИ ЗНАЕ И НЕ СИ ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ СМЕНЯ ГЕОГРАФИЯТА !!! РИСТЬО, НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ, ЧЕ БЪРЗО ЩЕ ФАНЕШ САМОЛЕТА !!! СЕГА, КОГАТО ВОДИШ БЪЛГАРИТЕ КЪМ БЪДЕЩО ЗАРОБВАНЕ - Я ОТ СЪЮЗНИК, Я ОТ СЪСЕД ! ЗА ТАКОВА НЯЩО НЯМА ПРОШКА! НИЩО, ЧЕ СЕГА БЪЛГАРИТЕ ТЪРПЯТ НАВСЯКЪДЕ ЩЕ СИ НАМЕРЕН, АКО РАЗЯРИШ НАРОД, ПЛАШИЛ СВЕТА В БИТКА ВЕКОВЕ НАРЕД ! ДА ПРОЛЕЕШ КРЪВ НАРОДНА НЕ Е КАТО ДА НЕ ЗЕМЕШ РУШВЕТА ОТ ШУШУ-МУШУ С ДОГАН, С БОБОКОВИ , С .... ИМА ПРАВИЛО СВЕТОВНО : НЕ СЕ УЛИВАЙ !

що не предложиш на друг хълм в Пловдив - все пак има 7 тепета, да построят 15-20 метров паметник на Левски, а отсреща пък на Аспарух ?

https://chr.bg/istorii/dosieta/nikola-vaptsarov-obvinenieto-i-svidetelstvata-sreshtu-edin-terorist/

Истината е, че се е пролял метилов алкохол. И съветските ,,освободители" паднали в неравна битка с това химическо съединение...

Който руши паметници, след това пикае в окопи.

Еврейска работа. Намерете и гледайте "EUROPA - The Last Battle - Part 1 - 10" - има го с бг суб в Замундата...

Това само евреи може да са го измислили. Няма други по-подли твари от тях... Справка - да ядеш торта с орнаменти от врагът си е еврейски обичай...

извод правиш

Чети повече за обичаите на евреите и после се изказвай неподготвен...

Рушете паметници, Скоро на Ердоган ще трябва да строите

учете турски - ще ви трябва в демокрацията .

А тъпият робски народ какво чака още? Защо не излиза? Явно в кочината 80-90% е мърша……. Ако от мен зависеше никога нямаше да допусна една шайка доказани измамници да грабят милиарди на гърба на народа. Това да търпиш такива предатели трябва наистина да си олигофрен.   

Не знам още какво трябва да стане,този прост народ да се вдигне и да помете тия предатели,който ни управляват. Заслужаваме си съдбата!

Спиш ли народе?Ами продължавайте да спите.Останаха ли истински българи да изхвърлим това продажно правителство ?

Спиш ли народе?

Нов народен съд е задължителен. Иначе родината ни изчезва заради шепа продажни предатели, слугуващи на чужди интереси.

Българинът ухапа руската ръка, която го хранеше, и сега лиже американския ботуш, който го тъпче.

Нов Народен съд срещу комунистите веднага!!!!

На някой му май е потрябвал камък за да довърши дувра на новата еко къща за гости с европейски средства по еди коя си евро програма:))) Няма ли по-належащи пролеми в тази държава , община Пловдив няма ли къде да вложи едни стотици хиляди левове в инфраструктура, вместо да ги прахосва в демонтиране на паметнищи..?

БСП и Възраждане не подкрепят това предложение!

Скъпи пловдивчани ,като не ви харесва паметника можете да пиете кафе в центъра и да слушате как ви пее ходжата

ще има бой по крадливите, разрушаващи ръчички.... имаше преди не много отдавна едни варвари ИДИЛ дето гърмяха паметници в Сирия. Тез, сглобените варвари малко мязат на тях.

Абе народът толкова ли си няма работа, то бива простотия, я се вижте михлюзи с михлюзи, само ние нямаме магистрала да свържем Париж и Истанбул -срам!!!!!, само ние 30 години се чудим как да минем през Кресна -срам!!!! - сега дай паметници да бутаме, тя цялата Мара втасала, имаме мост при Видин, а път - на свети Онуфрий ще имаме -срам!!!!, наистина сме нация от идиоти