И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник - този на Альоша. Идеята не е нова, но стана актуална покрай демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

"Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани", каза пред БНР общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова.

"Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски", коментира представителката на ДБ в местния парламент.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя.

"В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема", коментира Александрова, взела повод от демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Според нея Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на града и да заема най-високото място в него.

"Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората", подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

"Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение", заяви общинската съветничка от ДБ.

 
ИЗБРАНО