До 15 часа почти всички политически лидери упражниха правото си на вот.

Тези, които гласуваха в София, си пожелаха по-модерна, по-чиста, по-бързо развиваща се столица с европейски облик.

Всички, освен лидерът на БСП Корнелия Нинова, предпочетоха да дадат гласа си чрез машина. Общото послание на политиците към гражданите беше по-висока избирателна активност до края на деня.

Съпредседателят на ПП Асен Василев отново не успя да упражни правото си на вот в Хасково заради казуса с уседналостта. По думите на председателя на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов финансовият министър може да гласува само с документ от САЩ, че към 28 април 2023 година неговият адрес в тази страна е заличен и не е активен.

Междувременно президентът Румен Радев и съпредседателят на ДБ Христо Иванов намекнаха, че е необходимо ново обсъждане на Изборния кодекс, така че машинното гласуване и машинното отчитане на гласовете да бъдат гарантирани.

Своето право на глас все още не са упражнили лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, няма информация и за вота на представител от ДПС.

По неофициална информация се очаква Борисов да гласува около 17 часа.

Ето за какво гласуваха политическите лидери.

Бойко Борисов: Гласувах с голямо нежелание - и аз като Костов

"И аз Като Костов - с голямо нежелание гласувах, това е неблагодарен човек", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос за подкрепата си за Васил Терзиев, след като упражни гласа си с хартиена бюлетина. 

Според Борисов обаче, ако подкрепата му е била разчетена като подигравка от ПП-ДБ, то "съжалявам, че си сложих подписа за неговия номер в момента, щом така го е тълкувал". "Изборът беше миналата седмица, сега просто бях дал дума и съм я изпълнил", добави той.

 

Снимка: БТА

Държавният глава даде гласа си за достойно бъдеще на София и отказа да коментира казуса с шефа на ДАНС

"Надявам се, че след тези избори ще се направи задълбочен анализ. Всички отговорни институции трябва да направят ясен отчет и анализ, за да се види къде се скъсаха нещата", посочи Радев. По думите на президента трябва да има промени в изборното законодателство, но да бъдат ясно фокусирани върху изсветляването на изборния процес, а не да се правят от всеки парламент.

Държавният глава гласува с машина. Според Радев машините са доказали своята ефективност с недействителните бюлетини, както и "безобразното попълване на протоколите". На въпрос дали има доверие в машинния вот, той призова институциите да направят всичко възможно, за да се възстанови доверието в изборите и в машините конкретно.

Снимка: БТА

Илияна Йотова гласува за смел човек, който не се притеснява от дебати

Гласувах за силен човек, който е показал, че има позиции, че не се притеснява да говори за най-дълбоките и най-страшни проблеми и да дава предложения, каза вицепрезидентът.

Гласувам на машина от момента, в който влязоха в обращение. Независимо от целия хаос, който беше създаден последния месец, това е най-добрия вот и най-защитеният, каза Йотова.

Вицепрезидентът посочи и репортажите, в които се показва какво става с хартиените бюлетини. Сигурно ще дойде време от другата седмица да се направи сериозен анализ, за да защитим правото си на избор, добави тя.

Според нея ниската избирателна активност се дължи на недоверие в политическата система и това е най-голямото предизвикателство, което стои пред всички нас. Хората са разочаровани. Те бяха на протести през 2020 г. Видяха, че каквито и послания да бяха на дневен ред, каквито и да бяха думите, с които те протестираха, в крайна сметка това няма значение, защото и най-големите противници си стиснаха ръцете в името на това да използват властта, коментира Илияна Йотова.

Снимка: БТА

Машината заби, докато премиерът Денков упражняваше правото си на вот

"Гласувах за европейска, модерна столица, каквато трябва да е София", заяви той, след като гласува в 6-о помощно училище в столицата.

Първоначално той не можеше да упражни правото си на вот заради проблем с машината, но след това устройството тръгна.

По думите му най-важното е сега да се излезе и да се гласува.

"Ако не излезете вие, ще излязат другите и те решат кой да управлява. Независимо дали на хартия или с машина, важното е да се гласуват", посочи той.

Според Денков има проблем с доверието на изборния процес, тъй като то системно е нарушавано през последните години.

Снимка: БТА

Кирил Петков гласува, за да не не сравнява София нито с Москва, нито с Троян

Гласувах след четири години всички ние да сме много горди, колко много е прогресирала столицата на България, каза Петков и призова всички млади хора да излязат и да упражнят правото си на глас.

"За всички майки и бащи, баби и дядовци не гласувайте с носталгия, гласувайте за бъдещето на децата и на внуците си. Няма малки българи, всички българи са големи. Заедно трябва да гласуваме днес, за да имаме голяма България", настоя Петков.

Относно подкрепата от страна на ГЕРБ-СДС, Петков заяви, че оценява, че в края на кампанията Бойко Борисов е взел правилното решение.

Снимка: БТА

Христо Иванов заяви, че машинното гласуване е сигурно, удобно, гарантиращо гласа на избирателя

"Гласувах за модерна, европейска София, която се развива с бързи крачки напред, която реализира огромния си потенциал, не се оглежда назад, а гледа напред", коментира Иванов.

"С машина гласувах и призовавам всички мои съграждани: излезте, гласувайте спокойно, дайте гласа си за развитието на града. Очевидно, при тази война, която беше проведена срещу машинното гласуване и дългогодишните опити за дискредитацията му, то запазва доверието на гражданите. Цялата социология показва това. Сигурен съм, че ще го видим и днес в изборните резултати", подчерта съпредседателят на ДБ.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова гласува от утре София да се управлява по различен начин - прозрачно

Гласувах за чиста, подредена, сигурна, спокойна София, за социална община, за това хората от крайните квартали и тези от центъра да имат еднакви условия за живот. За по-различна София, заяви лидерът на БСП. 

Тя изрази притеснението си, че избирателната активност все още е много ниска, и призова хората да излязат и да упражнят правото си на глас.

"Това е лош знак. И на първия тур активността не беше добра. Тази апатия и нежелание да се гласува прави институциите ни слабо легитимни. Трябват огромни усилия, за да върнем доверието на хората в процеса на гласуване", коментира Нинова. 

Тя не пожела да отговори на въпрос за освобождаването на шефа на ДАНС, но поиска "всички, които посегнаха на честния изборен процес, да носят отговорност, включително и наказателна".

Снимка: БТА