Ахмед Доган не е бил съгласен с оттеглянето на Мустафа Карадайъ от лидерския пост в ДПС. Двамата провели три-четири разговора по темата, но Карадайъ бил непреклонен. Това разкри Мустафа Карадайъ пред БНТ в първото си интервю след подаването на оставката. "Не беше лесно решението, два тежки мандата бях председател", призна той.

"Два мандата бях секретар и председател на партията, аз съм в централата на ДПС от 1996, представяте ли си колко време е това. Формално съм в ДПС съм в ДПС от 1991 г. от студентското движение", разказа той. 

"Много дълъг период, човек се амортизира с времето. Има натрупана умора и в един момент се получава така, че има едно ново поколение, по-млади политици, които се позиционират на изборни длъжности в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат своя шанс за развитие. От друга страна, като казвам, че решението беше тежко - редовите депесари пък залагат на сигурност, на познатото, на изпитаното. Затова имах няколко разговора с г-н Доган. Три-четири пъти сме говорили. Той не беше съгласен, но аз бях решил", обясни той мотивите си и цялата хронология около оттеглянето си от лидерския пост през ноември, миналата година.

Карадайъ коментира, че е избрал да обяви решението си достатъчно рано, за да е ясно, че не е кандидат за нов мандат преди конференцията. И отговори на въпроса защо не ходи на работа в парламента, откакто подаде оставката. Обясни, че съзнателно е избрал да се дистанцира за известно време от политиката.

"Когато аз се отказвам, да има достатъчно време за подготовка на евентуалните бъдещи кандидати. Аз, ако съм активен на политическия терен, този процес ще бъде изкривен, няма да е искрен, че аз не съм кандидат. Аз съм излязъл нарочно от терена. Аз почти всеки ден ходя в централата на ДПС. Аз съм председател на партията в оставка. Почти всеки ден се виждаме с г-н Доган и с Пеевски. Така че, аз си върша работата", заяви още Карадайъ. "В много добри отношения сме и с г-н Доган, и с Делян Пеевски", уточни той по-късно пред журналисти.

Той отхвърли като провокации по негов адрес твърденията, че си отива заради активизирането на контактите с Турция. "Активните отношения с Република Турция го имахме като приоритет и още го имаме", напомни той. Коментира и тълкуванията с обръщението "драги", което Доган използва в поздрава си за рождения му ден. Обръщението "драги" почетният председател е използвал в честитката си към Карадайъ и през 2016 г., припомни той. "Каква е разликата?", попита той.

Лидерът в оставка разтълкува и констатацията на Ахмед Доган за риска ДПС да се превърне в корпорация. Според Карадайъ това не е наблюдение само на почетния председател.

"Не само Доган се опасява и не иска да допусне ДПС да се превърне в корпорация", каза тойКарадайъ заяви, че думите на почетния председател не се отнасят само до една персона, а за някои партийни структури.

"Има определени структури, които работят само срещу финансиране и само това чакат. Превърнали са партийната работа във финансиране - работа", коментира той.

"Със съпредседателството се цели да се отговори на различни групи депесари", одобри той предложението на Доган да има двама съпредседатели на Движението - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Целта, според него, е, че ДПС се опитва да се разширява. Карадайъ напомни, е ДПС е била ръководена и от трима съпредседатели преди няколко години. 

Остава верен на партията. "Категорично да, ДПС за мен е кауза, съдба", обобщи той. "Благодаря на загрижените за моето бъдеще, за загрижеността, видях такива коментари. Нека да мине първо конференцията през февруари, после ще видим", не издаде Карадайъ дали ще напусне парламента, където все още е депутат, и какви са бъдещите му планове.

Лидерът в оставка обяви още, че ДПС няма амбицията да е първа политическа сила. "ДПС не е в криза и може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила", каза Карадайъ.

В отговор на въпрос дали ДПС е в "сглобката", Карадайъ каза, че са подкрепили правителството, за да покажат, че въпреки че не участват в него, това е възможното за политическата стабилност в България за момента.

"Нямаме претенции за свои министри и заместник- министри в момента, но ДПС не е кръжок, не е неправителствена организация, а политическа партия и по дефиниция партиите са обществени организации с цел власт, добави той. Ето още една причина, поради която ДПС се опитва да се разширява", обобщи Карадайъ.