Министерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишаването на ефективността на наказателното производство и регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък", разясни министър Зарков, цитиран от БТА.

Той припомни, че този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай.

"Това не е цялата съдебна реформа, но без този законопроект съдебна реформа няма да има, защото това е лакмусът за политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет и то в първите месеци на новото Народно събрание, тъй като той се очаква от българските граждани и международните партньори като решителна стъпка напред в провеждането на съдебна реформа", каза още служебният правосъден министър. 

По думите му този законопроект ще свали " от гърба ни" над 70 осъдителни решения срещу България.

"Това е проектът, с който най-накрая ще успеем да отговорим на изискването на европейските стандарти. Той има и символно значение. За него се говори много и след като приключи Народното събрание", категоричен беше Зарков.

Този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай.