В неделя монументът осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

С чувство на дълбоко възмущение Русия посрещна новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника в центъра на българската столица, извършен в нощта на 22 срещу 23 февруари, се казва в изявление на ведомството, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

В текста се посочва, че до външното министерство на България е отправена протестна нота, в която се настоява за щателно разследване на хулиганската проява и за привличане под отговорност на виновните.

Москва разчита, че властите ще вземат всички необходими мерки, за да не допускат оскверняването на паметта на съветските войници, загинали в името на освобождаването на България и на Европа от нацизма, пише още в изявлението.

Когато през август миналата година монументът осъмна боядисан в розово и с надписи "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич заяви, че властите в България "реагират недостатъчно" на оскверняването на паметници на съветските воини.

Тогава външният министър Кристиан Вигенин заяви, че това не бива да се случва, но не е нужна крайна реакция. Той отхвърли критиките на Русия, че властите не са направили достатъчно, като подчерта, че прокуратурата е започнала разследване.

Авторите на тези нощни протестни акции обаче и досега не са открити. За кратко бе задържан само поетът-дисидент Николай Колев-Босия, който демонстративно опита да боядиса паметника в розово посред бял ден.
За първи път през 2011 година войниците бяха преобразени в известни комикс герои под мотото "В крак с времето".
По-късно фигурите осъмнаха с шарени качулки в подкрепа на руската пънк група "Пуси Райът".