Безпрецедентният пакет от санкции срещу Русия всъщност се отразява негативно и вреди и на европейската икономика, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за CNN.

"Въпреки че тези санкции са значителни, Европа трябва да бъде много внимателна, за да не допусне те да навредят на Европа повече, отколкото на Русия", отбеляза той, визирайки повишените енергийни разходи.

В отговор на въпрос за плащането на цената за наложените санкции, вместо да се води война, Мицотакис каза: "Ние плащаме цена."

"Всички трябва да преразгледаме прогнозите си за растежа, изправени сме пред значителен инфлационен натиск в резултат на войната, а енергийните разходи наистина ни вредят", допълни той.

Мицотакис отбеляза също, че освен ангажимента за подкрепа на Украйна, такъв трябва да има и към гражданите, "за да се уверим, че те не страдат повече, отколкото могат действително да понесат".

По думите му руската икономика се е свила с около 10 %, като добави, че "всички постижения, които Русия е постигнала през последното десетилетие, могат да бъдат заличени в рамките на една година".

По отношение на бежанската криза Мицотакис коментира: "Ние бяхме в челните редици на бежанската криза в миналото. Затова сме много чувствителни по отношение на това да се уверим, че можем да осигурим безопасно място за украинските бежанци."

В същото време той добави, че европейските държави трябва да направят повече, защото броят им просто ще бъде "смазващ".