Причина за това състояние е, че средствата, изплатени от фонд "Работна заплата", значително са превишили определената за това сума, каза министърът, цитиран от БТА. В някои от случаите има дублиране или утрояване на заплатите, уточни той. Размерът на средната заплата във фонда е била 1320 лева.
Земеделският министър информира, че по този повод се налага корекция на бюджета на ДФЗ, за което в понеделник ще има спешна среща във финансовото министерство. На практика парите, определени за заплати до края на годината в размер на 6 млн. лева, са били похарчени още през юли, каза още Найденов. Той се ангажира служителите на фонда да получат заплатите си.
"Такава е ситуацията, нямаме друг полезен ход" - така Найденов отговори на въпроса заслужават ли хората, взимали по три заплати и източили фонда, да получат пари. Тези изплащания са станали с подписа на предишния директор на фонда и неслучайно въпросният директор бе споменат от Ахмед Доган като "инструмент за разпределение на държавната баница", коментира министърът.
"Въпреки че някои са получили големите заплати, видно е докъде са стигнали проектите за развитие на селските райони и програмите по САПАРД, коментира още Мирослав Найденов. За отговорността и изискуемостта на източените от фонд "Земеделие" средства по различните схеми и програми ще се произнесе прокуратурата.
"Много и изключително големи интереси има, които се намесват и се чувстват засегнати в момента във фонд "Земеделие", затова очаквам да излязат още много интересни неща там", коментира министърът. Амбицията на новото ръководство е да не се съобразява с никакви кръгове, заяви той.
"Всеки служител на фонд "Земеделие" ще получава допълнително материално стимулиране в бъдеще не на база "калпак" или на база "двойно или тройно", както е било досега, а на база "свършена работа"." Това коментира пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Предложение по този повод е направено вчера на среща с Управителния съвет на фонда.
По-рано днес освен за опразнената каса на фонда неговият изпълнителен директор Калина Илиева обяви и че 300 проекта на бенефициенти по програма САПАРД изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство.