"Нужна е тежка реформа в службите, вкл. "лустрация", заяви Ивайло Мирчев. Политикът от ДБ уточни, че не става дума за лустрация за зависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от чужди разузнавания след 1990 г.

"Резки промени обаче не трябва да се правят и в следващото Народно събрание трябва да изготвим конкретен законопроект и методи как да се извърши такава проверка за зависимост", каза кандидат-депутатът в интервю по ТВ+. Той напомни, че на закрито заседание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби абсурдни неща на фона на това, което се случи в действителност.

По думите му нашите евроатлантически партньори са готови да ни помогнат, но когато една служба е пробита, тя получава ограничена информация от партньорските служби.

"Отношението на част от нашите служби към руското влияние е несериозно", каза още Мирчев и напомни, че на втория ден от инвазията премиерът Кирил Петков заяви, че Украйна ще падне за броени дни и предположи, че е бил подведен от нашите служби, защото политиците базират решенията си на техните данни и оценки. "Ако премиерът изтърси нещо на базата на информация от службите, ние какво правим? Дали те са пробити и дават умишлено неверни доклади?", попита Мирчев.

Той коментира и годишния доклад на ДАНС за 2021 г., според който България е обект на системен разузнавателен интерес от Русия. "Ако четем внимателно доклада на ДАНС, а и от моя и на мои колеги опит от закрити парламентарни заседания и от четене на документи в секретно деловодство на Народното събрание можем да си направим заключения, че е инвестирано доста и че това е цена, която ще плащаме още дълго", каза Мирчев.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила поне 300 млн. долара за оказване на влияние върху политици от 24 държави, Мирчев коментира, че "300 млн. долара са само върхът на айсберга, това вероятно е сумата, която е отишла в две балкански държави".

Според него и с просто око се виждало какви суми Кремъл инвестира в България в партии и журналисти. Като ИТ предприемач за него било очевидно, че най-отявлената русофилска партия у нас използва тролски ферми за влияние във Фейсбук. "Използва се огромен ресурс за дигитален маркетинг и за създаване на фалшива представа за реална аудитория", категоричен е Ивайло Мирчев.