Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" по разпореждане на Софийската градска прокуратура е образувала проверка по медийни изказвания през юли на тогавашния депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев за руско влияние върху българските спецслужби, съобщи БТА.

Той е привлечен като свидетел и днес сутринта за около половин час му бяха снети сведения в ГДБОП. Предоставил е на разследващите и експертен доклад за руското влияние в България и Източна Европа, като се надява прокуратурата на Иван Гешев също да се запознае с него.

"В сведенията, които ми бяха снети, разказах същото, което твърдя през последните месеци - има сериозни индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличаване на руското влияние в страната", каза Мирчев на излизане от ГДБОП.

"Надявам се, че ще бъдат взети съответните мерки, за да може българските служби да работят за интересите на държавата. Това е нашата работа като политици - да защитаваме обществения интерес", добави Ивайло Мирчев, който е водач на листите на "Демократична България" в Бургас и в Разград за изборите на 2 октомври.