"За страната не е добре да взимаме количества от "Газпром" заради предстоящия арбитраж. "Газпром" не е надежден енергиен доставчик, използва се като инструмент от Путин, за да рекетира Европа", заяви в "Денят започва" по БНТ Ивайло Мирчев от "Демократична България".

По думите му, когато имаш осигурени 7 танкера с газ и откажеш 6 от тях, наистина нямаме осигурен газ.

"Това, което имахме към края на нашето правителство, беше едностранно нарушение на договора от страна на "Газпром експорт". Плащанията по договор се правят в долари в "Газпром експорт банк". Парите бяха приемани и връщани. Защо трябва да сме зависими от това, което се случва, след като клиентът си е получил парите от нас". Това каза един от лидерите на "Продължаваме промяната" - бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев в сутрешния блок на Нова тв.

Относно бъдещи преговори с "Газпром", Василев заяви, че България всеки ден си е пращала заявката към руския енергиен монополист, а сме получавахме нищо.

"Важно е да продължим с "Ди Джи Енерджи" и с ЕК, защото възможностите за договаряне за количества са значително по-добри", каза още Василев. И изрази надежда новото правителство да продължава да прави заявки за газ всеки ден, за да сме изправна страна по договора,

"Защо военният министър се занимава с газ - все едно финансовият министър да се занимава с военното оборудване за армията", каза още Асен Василев във връзка с думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че България може да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с "Газпром".

Георг Георгиев, ГЕРБ: Страната ни продължава да получава руски газ

"Страната ни продължава да получава руски газ, но на по-висока цена. Това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ в ефира на "Събуди се".

"Преди сделките са се осъществявали по пътя от "Газпром" към "Булгаргаз", но в следващия момент, когато от ПП уж започнаха да апелират, че са ни диверсифицирали от "Газпром" - отново имаме 100 % руски газ към България. Вече през Швейцарския, през румънския последник", поясни той. И допълни, че страната ни получава пари за преноса на синьото гориво.