Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в клас, защото средства има, но няма тестове. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков, който отговаря на въпроси на гражданите в поредното издание на рубриката "Властта говори! Открито", която Министерският съвет стартира във Фейсбук. Началото започна е в 8.30 ч. днес.

"МОН постоянно се намират в среда между противоположни мнения и постоянно търсят баланс. Единственият начин е да потърсим линията, която е логична и е медицински обоснована, затова и водещи са указанията на здравното министерство. Идеята училищата да купуват тестовете твърде рано, без да бъде обсъдена, изтече в публичното пространство. Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме", съобщи министърът.

"Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове", допълни той.

Пристигнат ли тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това, каза министърът.

В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000, с което към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция, допълни Николай Денков.

Малко повече от половината от учениците от 1 до 4 клас вече са върнати в клас чрез тестването.

На въпрос дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година министър обясни, че това зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

Той призна, че има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 милиона лева за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата, уточни Денков.

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този, обясни министърът.

Към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите на Денков  скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи. Денков обясни взимаването на тестове два пъти седмично от децата с механизма на заразяване с коронавирус. При "Делта" варианта на вируса периодът на заразяване е около три дни и затова от Министерството на образованието и науката са избрали тестването на учениците да е два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък.

Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от ПСР или антигенен тест.

Денков не подкрепя идеята за задължителна ваксинация в системата на образованието.

"Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация нито за учителите, нито за децата. Иначе съм дълбоко убеден, че доброволната ваксинация трябва да се случи, защото това е правилният начин да продължим напред", каза министърът.

Запитан защо не се тестват децата в детските градини и предучилищните групи, той заяви, че това е решение на здравното министерство

Към момента няма индикации за епидемични вълни в детските градини, изтъкна Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на учебната година в училищата заболеваемостта се е повишила около 5 пъти, докато в детските градини разпространението е останало ниско.

Министърът на образованието Николай Денков благодари на всички, които участват в масовото тестване и изтъкна, че това е единственият начин, при който не се налага учениците да учат от вкъщи при влошаване на епидемичната обстановка.

Въпросите към министъра, най-вече от родители и изразените от тях мнения за тестването в училище и връщането на децата в клас, бяха стотици. Над 180 хиляди ученици се завърнаха в клас от началото на тестването, сочат данните на МОН. От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца. 


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":